Spel

Spelbolag: Kommer gynna den svarta marknaden

Av: 

TT

Spelandet hos bolag som inte är anslutna till det svenska licenssystemet lär öka, tror branschen. Arkivbild.
Spelandet hos bolag som inte är anslutna till det svenska licenssystemet lär öka, tror branschen. Arkivbild.

NYHETER

Spelbranschen kommer att regleras drastiskt under coronapandemin, meddelar regeringen och hänvisar till ett ökat problemspelande.

Men storbolag som TT pratat med tror att åtgärderna i stället gynnar den svarta marknaden.

– Vi har lägre intäkter från Sverige än vi hade samma tid förra året. Det är en föreställning att det är något skenande spel. Man kanske borde titta på hur försäljningen på Systembolaget eller av sms-lån utvecklats under den här tiden i stället, säger Pontus Lindwall, vd för Betsson.

Regeringen vill begränsa insättningar på spelkonton till 5 000 kronor per vecka, något som kommer att vara hämmande för kunder och göra att vissa övergår till den svarta marknaden i stället, enligt Lindwall.

– De som träffas av det här är kanske framför allt de man skulle vilja skydda från samhällets sida. Jag tänker på de som spelar för förhållandevis mycket pengar.

Systemet kan haverera

Regeringens mål är att cirka 90 procent av alla som spelar online på sport eller kasinon ska göra det i bolag som är anslutna till det svenska licenssystemet, med skatteintäkter och där konsumentskyddet är starkare.

– Jag förstår syftet att stärka skyddet för svenska konsumenter, och det är gott. Men de här förslagen driver inte utvecklingen i den riktningen, säger Lindwall.

Branschorganisationen för onlinespel (BOS) bedömer också att förslagen lär öka spel via olagliga spelbolag. Generalsekreterare Gustaf Hoffstedt menar att det finns en bortre gräns för hur lågt för den så kallade kanaliseringen får sjunka innan systemet brakar ihop.

– Det här är ju en balansakt. Om det här hade varit den enda repressiva åtgärden mot de goda, licenserade spelbolagen då hade man kanske kunnat hantera det. Men det här är ju bara en i raden av politiska utspel som försämrar villkoren för de licenserade spelbolagen.

"Inga konkreta svar"

Spelbolaget Leovegas kallar regeringens insatser lovvärda men tror också att åtgärderna kan få motsatt effekt i den här kritiska perioden.

"Man har inte lyckats hittills med att motverka den svarta marknaden och ministern hade inte heller i dag några konkreta svar på varför man ska lyckas bättre med det nu", skriver Hans Uhrus, kommunikationsdirektör på Leovegas, i ett mejl.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) påtalade på en presskonferens att Spelinspektionen ska öka granskningen av olicenserade spelbolag, och att de som har vinster i dessa bolag ska skatta för dessa, annars begår man skattebrott. Hur många som har beskattats sedan omregleringen är dock obefintligt, enligt BOS.

– Det är noll, säger Gustaf Hoffstedt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

V75 kan påverkas av regeringens krisdrag

ÄMNEN I ARTIKELN

Spel

Spelinspektionen

Ardalan Shekarabi

Betsson

Onlinespel