Polis: Någon kan ha sprutat droger i offren

TT TT-Reuters

Publicerad 2021-11-07

Injicerade någon i publiken andra konsertbesökare med droger? Det är en av frågorna polisen ska utreda efter det dödliga kaoset på musikfestivalen Astroworld i Texas.

En brottsutredning har öppnats efter fredagens dödliga publikkaos på musikfestivalen Astroworld, då minst åtta människor omkom under rapparen Travis Scotts framträdande.

Ett av spåren som ska utredas är obekräftade uppgifter om att någon i publiken ”injicerat andra personer med narkotika”, uppger stadens polischef Troy Finner.

En säkerhetsvakt ska enligt polisen ha ”känt ett stick i nacken” medan han försökte undsätta en festivalbesökare. Säkerhetsvakten förlorade medvetandet och återupplivades med ett motgift mot opioidöverdoser.

Det är oklart om polisen misstänker att de eventuella narkotikainjektionerna har haft betydelse för händelsens dödliga utgång, men Finner säger att ”vi ska gå till botten med det”.

Räddningspersonal på plats efter fredagskvällens publikkatastrof på Astroworld.

Trängsel och hetsig stämning

De kaotiska scenerna utbröt efter att Scott, som arrangerat festivalen i sin forna hemstad Houston sedan 2018, gick på scen vid klockan 21 lokal tid.

– Publiken började pressa sig framåt mot scenen och panik uppstod, säger Houstons brandchef Samuel Peña enligt ABC News.

Runt 50 000 personer befann sig i folkmassan. Vittnen har berättat om kvävande trängsel och hetsig stämning.

– Det var helt enkelt för många människor. Vi var helt sammanpressade. Det kändes som att du inte kunde andas, säger 19-åriga festivalbesökaren Hamad Al Barrak.

13 kvar på sjukhus

De omkomna var mellan 14 och 27 år. Sammanlagt fördes 25 människor till sjukhus efter konserten, enligt tidiga uppgifter hade flera av dem drabbats av hjärtstillestånd.

13 personer vårdas fortfarande på sjukhus på lördagen.

Scott avbröt flera gånger sitt uppträdande för att uppmana säkerhetspersonal att undsätta personer i publiken. Men i ett videomeddelande på lördagen berättar artisten att han från sin plats på scen inte fullt kunde överblicka läget.

– Jag kunde inte föreställa mig att situationen var så här allvarlig, säger Scott, som också lovar att bistå polisutredningen.