Strömförande kontaktledning låg över SJ-tåg

Ovädret i Töreboda rev ner en strömförande kontaktledning över ett SJ-tåg.

Passagerarna satt fast i över fyra timmar innan de fick lämna tåget.

Nu drar ovädret vidare österut.

Ett SJ-tåg från Stockholm till Göteborg stod under torsdagskvällen stilla i Töreboda på grund av kraftiga vindar och oväder.

Stormen hade gjort att tak blåst av en byggnad och delar av ett tak hade fastnat i en kontaktledning. Ledningen hade rivits ner över tåget och var strömförande.

– Det gör att vi av säkerhetsskäl inte kan låta passagerarna kliva av tåget. De har nu suttit där i fyra timmar, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ, vid 22-tiden.

Vid 23.30 hade alla omkring 300 passagerare fått lämna tåget.

– Vi har beställt bussar och taxibilar som ska ta resenärerna till Skövde, där många hade sin destination. Övriga resenärer får fortsätta sin resa mot Göteborg med tåg från Skövde, säger Martina Nord vid 23.30.

Ingen fick lämna tåget

Passagerarna var i säkerhet så länge de stannade ombord.

– Därför får ingen lämna tåget. Det är ingen fara på det sättet, men det är självklart jättetråkigt och beklagligt för våra resenärer som inte kommer vidare. Vi har öppnat dörrarna för att förbättra ventilationen ombord, säger Martina Nord.

Trafikverket personal kallades till platsen för att undersöka situationen och plocka bort kontaktledningen.

– Vi har inte fått någon prognos när detta kan vara löst. Vi på SJ undersöker nu möjligheterna för att på bästa sätt hjälpa resenärerna när Trafikverket löst problemet med kontaktledningen, säger Martina Nord.

Enligt Trafikverket påverkades tåg mellan Stockholm och Göteborg på grund av elfel mellan Skövde och Töreboda.

”Vi återkommer så snart som möjligt med mer information”, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Gula varningar

SMHI har haft en gul varning för åskoväder med kraftiga regnskurar och mycket starka vindar i nordvästra Götaland och inre Svealand under torsdagen. Töreboda har drabbats särskilt hårt med allvarliga störningar som följ. Tak har blåst bort och en husvagn blåste iväg och hamnade på ett hustak som hade rasat.

– Det har varit kraftiga vindar och vi har många larm om bortblåsta tak, bland annat på en biograf och en lantbruksfastighet och andra byggnader, säger Anders Olsson, vakthavande befäl på Östra Skaraborgs räddningstjänst.

Räddningstjänsten har fått mängder med larm om nedfallna träd över vägar. Det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada.

Flera läsare som kontaktat Aftonbladet upplevde vindarna som en tromb i Töreboda.

– Jag har inte sett något om en tromb, men däremot kan dessa kraftiga åskoväder och skurar orsaka fallvindar. Bymolnen som ger kraftig åska och skurar kan göra att luften där det regnar blir nedkyld och den kalla luften sjunker då med snabb hastighet och det orsakar fallvindar, säger Ulrica Sievert, meteorolog på SMHI.

Enligt Ellevio var 440 hushåll i Töreboda och Skövde strömlösa.

Ovädret drar vidare

Ovädret rör sig nu vidare österut under torsdagskvällen och natten till fredag. SMHI har nu utfärdat ytterligare gula varningar i Uppsala län och Gästrikland.

– Det är samma oväder som vi sett under dagen som nu rör sig vidare. Kraftiga skurar kan orsaka vattenansamlingar på vägpartier och göra att trafiken går långsammare samt dåligt sikt. Om man har lösa föremål i till exempel trädgården kan det vara bra att se över dessa, säger Ulrica Sievert.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN