Regeringens förslag för ukrainare "en bluff"

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-04-21

Två år efter den ryska storinvasionen lever ukrainska flyktingar i Sverige fortfarande under en nivå som anses dräglig för svenskar. Arkivbild.

Regeringens förslag för att förbättra livet för ukrainska flyktingar i Sverige beskrivs som en bluff.

Lagen ger dem inte rätt till en rad sociala eller arbetsrelaterade förmåner.

Regeringen och Sverigedemokraterna har lagt fram ett lagförslag för att uppemot 33 000 ukrainare ska kunna folkbokföra sig i Sverige från 1 november i år, tidigare än dagens regler medger.

Tanken, enligt ett utkast till lagrådsremiss, är att ge ukrainare en mer dräglig tillvaro. Många ukrainska flyktingar lever i dag på en dagersättning på 71 kronor, men genom att vara folkbokförd i Sverige kan de enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) ha rätt till en etableringsersättning på 308 kronor om dagen.

Genom att få ett personnummer kan man också skaffa sig ett bank-id och få full tillgång till vård, enligt ministern.

Sågar förslaget

Lagförslaget innebär dock att ukrainarna kommer att sakna rätt till bosättningsbaserade förmåner och LSS-insatser för funktionshindrade. De utestängs från barnbidrag, bostadsbidrag, äldreförsörjningsstöd, föräldrapenning på grundnivå, assistansersättning, omvårdnadsbidrag.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) går så långt att de avstyrker förslaget i sitt remissvar med motiveringen: ”En sådan särreglering får betydande och tillsynes oproportionerliga ekonomiska och andra konsekvenser för såväl enskilda som kommuner.”

Enligt SKR leder lagförslaget på totalen till en försämring i levnadsvillkoren för utlänningar med tillfälligt skydd jämfört med om ingenting görs.

Samtidigt framkommer att förslaget inte alls kan ge personer rätt till etableringsersättning, som ministern hävdat.

C: Det är en bluff

Arbetsförmedlingen, som också avstyrker regeringens plan, säger att som lagen är utformad nu kan ukrainarna inte anvisas till etableringsprogrammet – eftersom de inte omfattas av en försäkring för personskada.

Centerpartiets andranamn till EU-valet Abir Al-Sahlani anser att regeringens förslag, som ska hjälpa ukrainska flyktingar, är ett slag i luften.

– De har anammat SD:s paradigmskifte i migrationen. Men bland svenska folket är stödet för ukrainska flyktingar stort. För att vinna båda har man lagt ett halvdant förslag, som tyvärr inte tar hänsyn till människors situation och då blir det en bluff.

Ukrainarna omfattas av EU:s massflyktsdirektiv som löper till den 4 mars 2025.

C hade hellre sett att regeringen gett dem som redan fått jobb möjlighet att bli arbetskraftsinvandrare, och en mer permanent lösning på EU-nivå.

Följ ämnen i artikeln