Nawar, 8, dödades i USA:s första räd under Trump

Uppdaterad 2017-02-01 | Publicerad 2017-01-31

Nawar Anwar al-Awlaki och William ”Ryan” Owens dog i insatsen.

WASHINGTON. Barack Obama gav order om ett angrepp som dödade hennes bror.

I USA:s första militära insats under Donald Trump fick 8-åriga Nawar Anwar al-Awlaki sätta livet till.

Även SEAL-soldaten William ”Ryan” Owens omkom.

– Nästan allt gick fel, säger en myndighetskälla till NBC News.

Målet med den topphemliga räden i södra Jemen var att komma över datorutrustning med information som skulle kunna användas för att stoppa framtida terrorattacker.

Men insatsen, som var den första som president Donald Trump gett order om, blev en katastrof. Det uppger källor inom USA:s militär för NBC News och CNN.

Problemen började redan innan de amerikanska specialstyrkorna hade fått fötterna på marken. En av helikoptrarna kraschade, och flera ur elitstyrkan SEAL skadades.

LÄS MER: 8 skäl till varför du ska bry dig om det bortglömda kriget i Jemen

Kvinnor och barn omkom

När soldaterna sedan närmade sig den al-Qaida-bas som var målet för insatsen utbröt skottväxling. CNN rapporterar att terrorister öppnade eld från ett närbeläget hus. De amerikanska styrkorna svarade med att bomba byggnaden. Detta ska ha dödat ett stort antal civila, däribland fanns flera kvinnor och barn.

En av de omkomna uppges vara 8-åriga Nawar Anwar al-Awlaki. Hon är dotter till den amerikanska terrorledaren Anwar al-Awlaki. Han dödades i en drönarattack i slutet av september 2011. Några veckor efter det dödades även al-Awlakis 16-årige son Abdulrahman av en drönare. Många i USA riktade hård kritik mot dåvarande presidenten Barack Obama för de räderna.

”Gjorde allt för vår nation”

I den senaste insatsen, som ägde rum i helgen, ska även 14 terrorister ha dödats.

Även en amerikansk SEAL-soldat omkom. I uttalande från den nyblivne försvarsministern James Mattis identifieras den döde som William ”Ryan” Owens.

– Ryan gjorde allt för vår nation, och upprätthöll den ädlaste militära standarden när han utförde sin plikt, säger Mattis.

Enligt de amerikanska myndigheterna utgör al-Qaida i Jemen ett av de allvarligaste terrorhoten mot USA.

Det hör till ovanligheterna att soldater sätts in på marken i landet på den södra Arabiska halvön, eftersom det anses vara mycket riskabelt. Att det gjordes denna gång tyder på att den eftersökta informationen var mycket värdefull, uppger NBC News.