”Det är ondska - men ingen sjukdom”

Publicerad 2012-06-12

Breivik har inga vanföreställningar.

Han bara ljuger.

Det var psykologen Eirik Johannessens enkla svar på frågan om den världsomspännande organisationen Knights Templar verkligen finns på riktigt eller om den bara existerar i Anders Behring Breiviks hjärna.

Han har hittat på den medvetet, för att framstå som farligare än han är, hävdade Johannessen som under 26 timmar studerat den norske terroristens beteende på Ila fängelse i Akershus.
Dessutom försöker Breivik framstå som mer känslokall än han är. Han spelar hela tiden en roll under rättegången, trots att han faktiskt kan bli sliten och medtagen som en vanlig människa.

Det var egentligen det tydligaste beskedet om Breiviks mentala hälsa som kom under gårdagens sittning i Oslo tingsrätt.

Under rättegångens nionde vecka är det inte bara terroristen från Utøya som  granskas. Norsk rättspsykiatri står inför sin hårdaste prövning någonsin.

Den heta striden mellan experterna som diagnosticerade Breivik som paranoid schizofren och de som tvärtom hävdar att han är fullt tillräknelig, om än en smula narcissistiskt störd, prövas under fem dagar. På ena sidan står läkarna Torgeir Husby och Synne Sørheim. På den andra Terje Tørrissen och Agnar Aspaas.

Igår hade försvaret kallat inte mindre än sju vittnen för att mosa Team Tokig. Det var alldeles för många och domaren Wenche Elizabeth Arntzen var märkbart irriterad mot slutet av dagen.

I förhören märktes också att detta infekterade gräl skapat en djup misstro mot hela psykiatrin.

”Det är ingen exakt vetenskap” ursäktade sig flera av psykiatrikerna när rätten började ifrågasätta vad de grundade sina diagnoser på.

Få av dem kunde svara på den självklara frågan: kan man säga något om Breiviks vanföreställningar om man inte vet om Knights Templar existerar i verkligheten? Överläkaren Arnhild Flikke hävdade att visst finns kanske Knights Templar bara i Breiviks huvud, men det behöver inte betyda att han har vanföreställningar.

Ok.

Många pannor i salen rynkades just då.

Men trots allt tyder det mesta på att de som hävdar att Breivik inte är paranoid schizofren kommer att avgå med segern i denna märkliga kamp.

Dagens mest förlösande ord för alla som sitter och grubblar på hur man ska begripa hans vidriga dåd kom från försvarets första vittne, professor Einar Kringlen:

Breivik är ingen gåta. I sånt fall skulle världshistorien vara full av gåtor. Han är snarare som bödlarna i Auschwitz. Precis som Breivik rationaliserade de sina dåd och försökte intala sig att de gjorde det av nödvändighet.

Det är ondska, men ondska är ingen sjukdom.