Amerikas födelsebevis hittat

Publicerad 2012-07-03

"Sensationellt och fantastiskt"

Christoffer Columbus i all ära.

Det var den italienske sjöfararen Amerigo Vespucci som gav namn åt de båda kontinenterna.

Nu har den första kartan med rätt namn på världsdelarna hittats i München.

Kartan låg inklämd mellan två böcker.

Världskartan, som kallas "Amerikas födelsebevis", låg invikt mellan två böcker om geometri på Münchens universitet. Där har den legat i åtminstone 200 år.

– Sensationellt, underbart och fantastiskt. Det är inte så ofta sådana här fynd görs, säger Torgny Schunnesson, bokexpert i SVT:s Antikrundan.

Kartan tillverkades i början av 1500-talet av den tyske kartografen Martin Waldseemüller och är den första karta där den stora landmassan i väster kallas just Amerika. Anledningen är att kartografen ansåg att Amerigo Vespucci var kontinentens rättmätige upptäckare.

Stagat upp bokryggar

Att gamla – och i dag ovärderliga verk – hittas undangömda i gamla boksamlingar är ingen ovanlighet, enligt Torgny Schunnesson. Snarare tvärtom.

– De flesta så här gamla verk i Sverige har hittats instoppade i andra nyare verk. De har använts till att staga upp pärmar och bokryggar, säger han.

Han tror att priset på världskartan, som bara finns i fem kända exemplar, kommer att nå astronomiska nivåer. För sju år sedan såldes ett exemplar på auktion för 800 000 euro.

– Jag misstänker att det här exemplaret är fantastiskt välbevarat. Dessutom är det första gången Amerika nämns. Det kommer att finnas ett enormt samlarintresse, säger Torgny Schunnesson.