A-kassan förbjuder signering av bok

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-03

Camilla Eriksson, 41, har skrivit en bok om arbetslösas tuffa villkor.

Men nu förbjuder a-kassan henne att signera boken.

– Jag sitter mitt i en rävsax och kan bara vara passiv, säger hon.

För tre år sedan startade journalisten Camilla en blogg med humoristiska kåserier om sin vardag som arbetslös.

– Många hörde av sig och skrattade åt allt elände. Så jag samlade ihop kåserierna till en bok om arbetslöshet.

Signera några timmar

I september i år kom hennes bok ”Kvinnor som kunde tala med grodor” ut. Då bjöds hon också in för att medverka på bokmässan i hemstaden Karlstad den 6-7 november.

– Jag blev så klart jättestolt att de ville att jag skulle signera och prata om min bok i en monter under några timmar.

A-kassan förbjöd henne

Camilla, som i dag är arbetslös, såg också bokmässan som en möjlighet att få jobb och etablera kontakter. Men eftersom hon lever på a-kassa ringde hon för att bekräfta att det inte var några problem.

– Då sa de att de skulle stänga av mig om jag på något sätt marknadsförde boken. Så trots att jag gjorde det gratis och på en lördag förbjöds jag medverka, säger hon.

”Det är ett skämt”

Bedskedet kom som en chock och hon tycker att systemet uppmuntrar arbetslösa att vara passiva.

– Det är som ett skämt och blir nästan komiskt. Jag vill verkligen ha ett jobb och det här blir ett sätt att marknadsföra mig själv. Men nu har jag nästan blivit rädd för att säga något alls om boken, säger hon.

Följer lagstiftningen

Aftonbladet har förgäves sökt a-kassans chef Eva Möller Elvhede. Men till Nya Värmlands tidning säger hon att de endast följer de regler som gäller för att betala ut ersättning.

– Är det så att man varit egen företagare och gjort ett arbete, att skriva en bok är ett eget företagande, och kommer in med en begäran om ersättning från a-kassan så förbinder man sig att inte jobba i företaget. Varken skriva, göra reklam eller PR på något sätt. Även om boken som sådan kanske är skriven tidigare får man inte försöka hitta nya uppdragsgivare så länge man har arbetslöshetsersättning, säger hon till NWT.

Förbjuds signera sin egen bok