Kungen visste ingenting om Madeleines affärer

Publicerad 2014-05-23

Kungen visste ingenting om Madeleines engagemang i Chris O'Neills bolag, enligt en intervju i Expressen.

Nu är prinsessan plockats ned från sin roll som ”vice president” i bolagen.

– Det tyder på att man från hovets sida insett detta och nu i samråd med Madeleine gör en reträtt, vilket verkar lämpligt, säger grundlagsexperten Joakim Nergelius.

Som Aftonbladet skrev i går står prinsessan Madeleine med som minoritetsägare i tre av sin makes bolag.

Enligt hovet står hennes ägande inte i konflikt med hennes kungliga uppdrag.

Och i en intervju med Expressen säger Chris O'Neill att det var hans advokats förslag registrera ytterligare en person i de så kallade LLC-bolagen för att stärka bolagen mot eventuella stämningsansökningar och borgenärer.

Kungen visste inte

Chris O'Neill berättar han att det var hans egen idé att göra prinsessan till passiv minoritetsägare i tre av sina bolag.

Förfarandet att ge Madeleine ett femprocentigt ägande i tre av hans bolag är en ”teknisk formalitet” som inte innebär att hon är aktiv i verksamheterna, berättar han för tidningen.

Men ingen i prinsessans familj visste något om den affärsmässiga manövern.

– Nej inte den direkta kungafamiljen, säger han till tidningen.

Chris O'Neill säger att han pratat med hovets rådgivare och att de är överens med honom.

Fastigheter och betalningar

Bolagen där Madeleine står med som minoritetsägare är Wilton Payments som sysslar med elektroniska betalningar. Det andra bolaget är Belgravia investments som enligt Expressen sysslar med kapital, i form av skulder eller fastigheter. Båda bolagen är registrerade i Florida på en adress som tillhör en advokatbyrå, där ett flertal andra bolag är listade.

Vilket det tredje bolaget är som Madeleine står med som ägare är inte offentligt.

"Hovet gör reträtt"

Under fredagen meddelade hovet att Madeleine inte längre står som vice ordförande i Chris bolag. En reträtt, enligt grundlagsexperten Joakim Nergelius.

– Att äga aktier är ju inte förbjudet i sig. Att sitta i styrelsen för ett företag är däremot olämpligt och i princip förbjudet, även om reglerna kunde varit klarare. De uppgifter som nu framkommit tyder på att man från hovets sida insett detta och nu i samråd med Madeleine gör en reträtt, vilket verkar lämpligt, säger han.

Finns det en möjlighet att Madeleine och Chris inte var medvetna om de här reglerna?

– Ja, så kan det naturligtvis ha varit. Det förklarar ju i så fall också den bristande informationen.

Aftonbladet har försökt nå hovets informationschefen Margareta Thorgren för en ytterligare kommentar, men inte fått något svar. Hovets juridiska rådgivare Axel Calissendorff hänvisar till informationsavdelningen.

– Jag vet inte om det är jag som ska uttala mig om detta. Någon på hovet kommer att återkomma för att ge svar på era frågor, säger han.