Kvinna sexstalkade arbetskamrat via Facebook – åtalas

Uppdaterad 2015-02-05 | Publicerad 2015-02-04

Stockholmskvinnan "uppvaktade" sin arbetskamrat via påhittade manliga Facebookprofiler.

Hon misstänks ha använt en röstförvrängare för att låta som en man.

Till slut eskalerade "uppvaktningen".

­– Jag var så rädd att jag sov med en kniv under kudden, har arbetskamraten sagt.

Den 38­-åriga Stockholmskvinnan misstänks ha skickat flertalet sex­-sms i påhittade mäns namn, som "Jonas" och "Rock­-Danne", under sju månader 2011 och 2012 till sin tio år yngre arbetskamrat.

Uppvaktningen eskalerade då "Jonas" blev alltmer kontrollerande.

Sov med kniv

Enligt åtalet ska 38­-åringen ha använt de olika profilerna för att spela ut dem mot varandra och vilseleda arbetskamraten.

– Jag var så rädd att jag sov med en kniv under kudden, har den 28­-åriga kvinnan sagt. Jag tänkte alltid ut en flyktväg för att ta mig ut om det kom någon in i min lägenhet. Jag skaffade spray och överfallslarm.

Samtidigt ska 38­-åringen ha varit vän med jobbarkompisen och varnat henne för "killarna" och påstått att hon kände dem. Kvinnan ska ha hjälpt målsägande och hennes väninna med ett svart lägenhetskontrakt.

Vid en husrannsakan fann polisen rester av Facebookmeddelanden från "Jonas" och tre andra manliga alias i kvinnans dator, samt programvara som möjliggör röstförvrängning vid telefonsamtal. Programmet kan bland annat ändra rösten från kvinnlig till manlig och användas med Skype.

Tvingades byta namn

Målsägande kommer yrka på skadestånd för kränkning och det lidande som hon fått utstå och den rädsla som förföljelserna inneburit. Förra året tvingades hon byta efternamn.

Trakasserierna tog en vändning då 38­-åringen ska ha kontaktat anhöriga och hotat att något hemskt skulle hända henne. Det ska ha skett samma dag som polisens husrannsakan.

­– Det blev allvar på ett annat sätt. Jag blev rädd för min familjs skull.

38­-åringen ska ha skickat röstmeddelande till målsägandes kompis för att polisanmälan skulle dras tillbaka.

Kvinnan har tidigare utretts för liknande händelser och fått besöksförbud.

Hon åtalas för sexuellt ofredande, men förnekar brott.

Kvinnan nekar

Utredningarna om olaga hot och övergrepp i rättssak har inte gått att bevisa.

Kvinnan har hävdat i förhör att det är målsägande som kontaktat henne upprepade gånger och velat hyra hennes lägenhet.

– Jag har absolut inte varit kär i henne!

Kvinnan nekar till att det är hon som dolt sig bakom Facebookprofilerna eller att hon gjort något fel. På frågan hur identiska meddelanden från profilerna kunnat hamna i hennes dator svarar hon att målsägande besökt hennes lägenhet vid tre tillfällen.

­Hon har varit ensam några stunder och har kunnat skriva från datorn, har man kunskap kan man styra en dator från en annan dator.

Följ ämnen i artikeln