Afrikansk svinpest på vildsvin – i Fagersta

Uppdaterad 2023-09-07 | Publicerad 2023-09-06

Vildsvinet som dog i Fagersta var smittat av afrikansk svinpest.

Nu stoppas bär- och svampplockning i området.

– Det kommer att bli begränsningar i hur man får röra sig i skogen, säger statsepizootologen Karl Ståhl till Ekot.

Sju vildsvin har hittats döda i Fagerstatrakten sedan 25 augusti.

Provresultaten visar att ett av dem var drabbat av afrikansk svinpest. Ytterligare ett test är på väg in till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som ofta resulterar i att vildsvin och grisar dör inom en vecka. Sjukdomen drabbar inte människor.

Forskare undersöker nu hur smittan kunnat komma till Sverige.

– I dagsläget vet vi inte hur smittan kommit in men det är ett långväga hopp från närmaste smittade område i Europa och vi utgår därför från att det har skett genom människor och inte vildsvin. Det sker just nu en omfattande smittspridning i Europa. Det finns länder som har lyckats utrota sjukdomen och det är vår nationella målsättning, säger Karl Ståhl i ett pressmeddelande.

Stopp för jakt och friluftsaktiviteter

Enligt Ståhl kommer restriktioner att införas i Fagersta. Något som innebär att man inte kommer att få vistas där för att plocka bär och svamp, jaga, arbeta med skogsbruk eller ägna sig åt friluftsaktiviteter.

– Det kommer att bli begränsningar i hur man får röra sig i skogen. Jordbruksverket kommer att ta ett sådant beslut. Det kommer komma information ganska snart vad det innebär, säger han till Ekot.

Allmänhet och jägare i hela Sverige, men särskilt i Västmanland, uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA.

Ett piggare vildsvin.
Arkivbild. Skylten in till Fagersta.