Polisen grep fel – ”Lukas” tvingades flytta efter hot

Uppdaterad 2024-02-16 | Publicerad 2024-02-09

I januari greps ”Lukas”, 16, felaktigt misstänkt för mord på sin kompis.

Trots att misstankarna avskrivits har han fått så mycket hot att han tvingats lämna Örkelljunga.

– Jag tänker mycket på min familj. Ifall de är i fara, säger han.

Runt midnatt den 14 januari knivskars 16-årige Jakob i Örkelljunga. Hans skador var så allvarliga att han dog.

Under natten greps två personer misstänkta för mord. Den ena var ”Lukas” som satt hemma och spelade tv-spel när polisen knackade på.

Han hade då ingen aning om vad som hänt med hans vän. Det fick han reda på först på polisstationen.

– Det var helt overkligt, men jag följde bara med. Om de har fått något namn eller så förstår jag att de bara behöver göra sitt jobb, säger ”Lukas”.

Efter ett knappt dygn i arresten släpptes han. Då åkte han med sin familj till minnesplatsen vid gångtunneln där mordet skedde.

När han kom tillbaka till skolan nästa dag sågs han inte som oskyldig av invånarna. Redan under den första minnesstunden i skolan började rykten spridas.

– Jag satt där och sörjde som alla andra. Sen när två tjejer skulle gå ut skrek de ”smuts”. Det spreds rykten om att jag kastat mat och hånskrattat under minnesstunden. Men det skulle jag aldrig. Det är klart man inte gör så.

Fick hot och hat

Trots att misstankarna mot ”Lukas” avskrevs fortsatte rykten att spridas. På sociala medier riktades både hot och hat mot honom och hans familj, något som SVT Nyheter Helsingborg rapporterat om.

– Det stod i stil med att ”de skulle ta lagen i egna händer”, säger han och fortsätter:

– Jag blev ju orolig för de skrev att de skulle gå på min familj – jag ville ju inte att något skulle hända.

Hans mamma kontaktade socialtjänsten och polisen för att få hjälp med situationen. Rådet de fick var att ”Lukas” skulle hålla sig borta från Örkelljunga.

– De sa att det skulle vara bäst om jag åkte iväg för min och min familjs säkerhet.

Nu har han varit på annan ort i flera veckor. Skolan har han kört på distans.

– Jag mår ju bra här, jag trivs här, men jag tänker mycket på min familj. Jag är väldigt orolig om något kommer hända dem. Jag är ju nästan hellre med dem ifall något skulle hända.

Två häktade

Den andra personen som greps efter mordet sitter i dag häktad. Sedan dess har ytterligare en person häktats misstänkt för mord. Åklagaren misstänker inte längre att ”Lukas” har någon koppling till mordet.

Själv tror han att folk tror att rykten spridits om honom på grund av att han har en likadan jacka som en av misstänkta.

– Det hade kunnat hända vem som helst. Jag är avskriven av en anledning. Det känns som att oavsett vad jag säger så går det in här, ut där.

Aftonbladet har i en tidigare artikel pratat med Jakobs föräldrar.

– Han var den artigaste ungdomen här i byn. Alla kände honom. Han kunde gå fram till bekanta i mataffären och fråga: ska du ha hjälp med matkassen? berättade hans mamma om Jakob då.

”Har inte kunnat sörja”

Det har snart gått en månad sedan mordet. I ungefär tre veckor har ”Lukas” befunnit sig på annan ort. Hoten och hatet har lugnat sig, men han har inte bestämt när han ska återvända.

– Jag skulle ju vara här tills det lugnat sig och folk börjat tro på att jag är oskyldig och jag tror det lugnat sig nu. Men sen vet man ju inte. Folk ser ju mig som skyldig oavsett, i baktanken typ.

Begravningen närmar sig, men det är oklart hur det blir med den.

– Jag har kunnat gå till hans minnesplats en gång. Det var på kvällen. Begravningen vet jag inte ens om jag kommer kunna gå på, på grund av de här hoten. Jag tror att jag kommer kunna ångra det rätt mycket, säger han.

Fotnot: ”Lukas” heter egentligen något annat.

Följ ämnen i artikeln