Nytt svenskt vindrekord i Lapplandsfjällen

TT

Publicerad 2024-02-01

SMHI bekräftade på torsdagen ett nytt svenskt vindrekord, i Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen.

– Vid de här krafterna kan träd knäckas och hustak rivas av, säger SMHI:s meteorolog Linnea Rehn Wittskog.

Vägar har stängts, tågtrafik ställts in och människor uppmanas att hålla sig inne tills det mojnar.

SMHI skärpte under dagen varningen för hård vind i västra Norrbottens län till röd, den allvarligaste nivån och uppmanar boende att hålla sig inne.

Torsdagen har präglats av kraftiga stormbyar och lokalt orkanbyar med risk för ”omfattande skador på byggnader och stor risk för flygande föremål” som kan leda till personskador.

– Under den sena eftermiddagen och kvällen börjar vinden avta söderifrån, sade Viktor Bergman, meteorolog på SMHI, tidigare under dagen.

Gula och orangea varningar är sedan tidigare utfärdade för vind i lågterräng i fjällkedjan i Västerbottens län och nordligaste Jämtlands län. Under fredagen väntas de vindrelaterade varningarna försvinna.

”Hustak kan rivas av”

Vid mätstationen i Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen uppmättes under morgonen medelvindar på 51,8 meter per sekund – ett nytt svenskt rekord, enligt SMHI.

– Det motsvarar vindar på över 180 kilometer i timmen. Vid de här krafterna kan träd knäckas och hustak rivas av, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Det tidigare rekordet, 47,8 meter, uppmättes även det i Stekenjokk i januari 2017.

På flera håll har vägar stängts av på grund av hårt väder och nedfallna träd, uppger Trafikverket. Också järnvägstrafiken påverkas. All tågtrafik norr om Boden ställs in fram till fredag klockan 12.

I Kiruna kommun stängde alla skolor under torsdagen, rapporterar NSD.

– Det är mycket allvarligt, det är röd varning. Jag tror aldrig jag varit med om det förut, säger Susanne Hägglund, tillförordnad kommundirektör, till tidningen.

”Blåser och knakar”

Kommunen uppmanar folk att hålla sig inomhus så långt det är möjligt.

– Vi har uppmanat folk att jobba hemifrån om man kan. Och att man inte är ute i onödan för nu kan det ju flyga grejer i luften och att man inte åker bil, säger Ulrika Isaksson, kommunikationschef i Kiruna kommun, till TT.

Åsa Larsson som bor i Klimpfjäll är glad att hon är ledig i dag.

– Det är synd om de som måste ut. Det går inte att gå upprätt. Det blåser och knakar i huset och alla fönster är igensnöade. Altanen har drevat igen totalt, säger hon.

Vanligtvis jobbar hon inom hemtjänsten i Saxnäs tre mil bort. En av kollegorna har inte kunnat ta sig till jobbet eftersom bussarna inte går, men de har förberett sig på hårt väder.

– De som har hemtjänst och bor längre ut i byarna har fått mat utkörd i förväg och så har vi kollat om det finns någon granne som kan hjälpa till om det behövs.

Följ ämnen i artikeln