Husrannsakan hos misstänkte mannen: ”Säkrat bevisning”

Publicerad 2024-01-08

JÖNKÖPING. En husrannsakan genomfördes under söndagen hos den man som misstänks ha skadat en polis allvarligt i Jönköping.

Förhör hölls med grannar – och en lägenhetsdörr bröts upp.

– Vi har säkrat bevisning och tagit saker i beslag, säger Kristoffer Axell, chef för lokalpolisområde Södra Vätterbygden.

I ett gult hyreshus i Jönköping sitter ett stort hänglås på en lägenhetsdörr. Där är den man i 35-årsåldern, som under söndagen misstänks ha attackerat och skadat en polisman, hemmahörande.

En granne som kom hem under söndagskvällen berättar för Aftonbladet att hen mötte uniformerad polis i trapphuset.

– Först trodde jag inte att det var i min uppgång, jag tänkte att det kan inte vara i det här huset, säger grannen.

Personen beskriver området som lugnt och tryggt.

– Man kan släppa ut barnen så de får leka utan några problem. Så att det här händer kommer som en chock.

Mannen i 35-årsåldern är tidigare dömd för hot mot tjänsteman. Grannen beskriver honom som en något avvikande karaktär.

– Jag tänkte att är det någonstans i det här huset, så måste det vara i den lägenheten. De andra pratar man med och hälsar på, men han brukar bara titta ner, säger grannen.

Kristoffer Axell, chef för lokalpolisområde Södra Vätterbygden.

Polisens tillstånd: Allvarligt men stabilt

Enligt vittnesuppgifter gjorde polisen beslag i lägenheten under söndagseftermiddagen. Grannar som var hemma i samband med polisinsatsen ska också ha förhörts.

Kristoffer Axell, chef för lokalpolisområde Södra Vätterbygden, bekräftar att husrannsakan genomförts.

– Det har hållits förhör på platsen, vi har säkrat bevisning och tagit saker i beslag, så en rad utredningsåtgärder utförs. Jag kan inte kommentera vad som tagits i beslag, säger han.

På söndagseftermiddagen betecknades den skadade polisens tillstånd som livshotande. Under måndagsförmiddagen kommunicerade polismyndigheten att tillståndet är ”allvarligt, men stabilt”.

– Det är det vi har fått från sjukvården. Jag kan inte säga något mer än att tillståndet är allvarligt men stabilt, det är den info vi har att förmedla, säger Kristoffer Axell.

Det allvarliga skadeläget påverkar polisens medarbetare.

– Stämningen är väldigt dämpad, det är allvarligt läge.

Polisen slog till mot den misstänkte mannens lägenhet.

”Behöver klarlägga vad som hänt”

Polis kallades till lägenhetsområdet vid lunchtid på söndagen, efter att mannen i 35-årsåldern betett sig upprört. Han ska då också ha setts med ett spetsigt föremål.

– Polisen åker dit, personen lämnar bostaden och polispatrullen jagar efter till ett skogsparti där någon form av tumult uppstår. Där skadas en polis av en gärningsman som har ett tillhygge som ska vara vasst, säger Kristoffer Axell.

Enligt vittnesuppgifter försökte poliserna ”deeskalera” situationen. Hur kunde gärningsmannen komma så nära att han kunde skada polisen?

– Det är en pågående förundersökning och jag kan inte kommentera detaljerna. Vi behöver klarlägga vad som hänt. Ju längre förundersökningen pågår kanske vi kan kommunicera mer vad som faktiskt hänt.

Medieuppgifter gör gällande att ett ”svärdsliknande föremål” ska ha använts?

– Det kan jag inte kommentera, det kan påverka förundersökningen om jag går in och kommenterar i detalj. Ett vasst tillhygge kan jag säga, säger Kristoffer Axell.

Det var en stor insats på söndagen efter att en polis skadats i Jönköping.

Två förundersökningar pågår

Efter att mannen i 35-årsåldern skadat polismannen träffades han av polismannens kollegas verkanseld. Han skadades allvarligt och vårdas också på sjukhus.

Två parallella förundersökningar är upprättade. En gäller tjänstefel, vilket inleds på rutin när en polisman avfyrat sitt vapen i tjänsten. Den andra gäller mannen i 35-årsåldern, som misstänks för försök till mord och grovt vapenbrott. Förundersökningarna leds av åklagare.

– Det är två spår i det här, dels att hantera den kris som det blir internt när något sånt här händer, och dels att vara professionella och utföra jobbet kring förundersökningen.

Har ni kunnat förhöra de inblandade?

– Det vi kan informera om är att de är förda till vård. Om de är hörda eller inte kan jag inte berätta i nuläget, säger Kristoffer Axell, chef för lokalpolisområde Södra Vätterbygden.

Följ ämnen i artikeln