Brandmän rasar mot regeländringen: Kommer bli massuppsägningar

Efter EU-kommissonens hot: Riskerar vår beredskap

Uppdaterad 2023-04-08 | Publicerad 2023-04-07

Kushtrim Rugova, styrkeledare på räddningstjänsten i Malmö.

Påtryckningar från EU kan förändra schemat för brandmän och förbjuda dem att jobba dygnslånga pass.

Nu har över 1 500 brandmän skrivit på ett upprop mot de nya reglerna – och varnar för massuppsägningar om de genomförs.

– Det kommer att bli en total katastrof, säger Nicklas Almqvist, brandman i Norrtälje.

Från och med oktober ändrar Sveriges kommuner och regioner sina regler för dygnsvila. De nya reglerna kommer efter påtryckningar från EU om att följa det så kallade arbetstidsdirektivet och innebär att anställda måste ha elva timmars vila under ett dygn.

Det här kan få stora konsekvenser för landets brandmän. I dag jobbar en heltidsbrandman ofta 24-timmarspass – något som många uppskattar. Det blir mer tid till vila och familj.

– Det är ett tungt och riskfyllt yrke. Det känns extra viktigt att ha tid med familjen då, säger Nicklas Almkvist, brandman på Norrtälje räddningsförbund.

I dag motsvarar sju dygn en månads heltid. Det nya schemat kommer att betyda mer helgjobb, flera nattpass i rad och mindre tid för vila, familj och fritid, menar brandmän som Aftonbladet pratar med.

”Värdelöst”

Lönen som brandman är förhållandevis låg, snittlönen är runt 29 000 kronor per månad. Liksom många brandmän är Niklas Almkvist egenföretagare på sidan av. Också det blir svårare om dygnspassen ryker.

– Det här är värdelöst, skittrist. Jag hoppas att vi får ett undantag, säger han.

De nya reglerna gäller ett stort antal yrkesgrupper inom kommuner och regioner. SKR, Sveriges kommuner och regioner, menar att de nya reglerna är till för arbetstagarnas hälsa.

Så kan det nog vara för sjukvårdspersonal som är vakna under sina nattpass, tror Kushtrim Rubova, styrkeledare på räddningstjänsten i Malmö.

Brandmannen Nicklas Almkvist vill behålla dygnspassen inom räddningstjänsten. Försvinner de överväger han att säga upp sig.

För brandmännen har reglerna motsatt effekt.

Istället för att jobba ett dygn med sovande jour och sen vara ledig flera dagar kommer de jobba fler korta nattpass med kortare vila däremellan.

– Risken är att vi blir sämre brandmän. Det blir mer slitsamt när vi inte får tid att återhämta oss. Det blir allmänheten som blir mest lidande av det och det är dem vi jobbar för, säger han.

”Kommer säga upp sig”

Förhandlingar pågår fortfarande mellan arbetsgivare och fack. Över 1 500 anställda inom räddningstjänsten har skrivit under ett upprop där de kräver ett undantag från reglerna.

Nicklas Almkvist och Kushtrim Rugova varnar för att många brandmän kommer att säga upp sig till hösten om de inte får behålla sina dygnspass.

– Jag går absolut i tankarna om det blir så, säger Nicklas Almkvist.

Kushtrim Rugova säger att oron pyr bland kollegorna i Malmö. Brandmän som fyllt 58 år överväger att ta tidig pension och han själv funderar på att göra något annat.

– Vi har inte särskilt bra betalt och nu kan vi bli av med vår fritid. Jag har en hunger för att hjälpa människor och det är inte det här jag vill, men jag tänker inte offra min hälsa för jobbet.

”Hotar krigsberedskapen”

Räddningstjänsten har nyligen fått ett större ansvar vid kriser och om kriget skulle komma till Sverige. De nya reglerna riskerar att slå mot den svenska beredskapen, menar Kushtrim Rugova.

– Samtidigt som myndigheterna rustar upp den kommunala räddningstjänsten  riskerar man indirekt att bli av med erfarenhet och kompetens genom det EU-direktivet. Vi vill att arbetsmarknadens parter lyssnar på oss och undantar oss från det. Man måste inte laga något som funkar, säger han.

Fackförbundet Kommunal och SKR som just nu förhandlar om brandmännens avtal känner till oron.

– Vi har självklart också nåtts av den oro som finns hos många brandmän över att inte få livet att gå ihop. Nu fortsätter vi förhandla frågan om dygnsvilan för anställda inom räddningstjänsten, skriver Jonas Nilsson, förhandlare på Kommunal, i ett mejlsvar.

EU-kommissionen hotar med stämning

Både han och Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, säger att kollektivavtalen samtidigt behöver förhandlas om för att uppfylla kraven i arbetstidsdirektivet.

Att frågan väckts nu beror på ett klagomål som lämnats in till EU-kommissionen, rörande dygnsvilan för ambulanspersonal.

– Kollektivavtalen måste leva upp till EU:s minimikrav, det handlar om skyddsregler som är till för att skydda arbetstagarnas hälsa och arbetsmiljö, säger Jeanette Hedberg.

Hur ser du på oron från brandmännen?

– Det vore väldigt olyckligt om vi började se uppsägningar.

Hon säger att alla arbetsgivare i Sverige måste följa EU-regelverket.

– Om man väljer att strunta i det så kommer EU-kommissionen att stämma Sverige. Parterna har bedömt att vårt kollektivavtal inte skulle klara en sådan rättslig prövning.

Följ ämnen i artikeln