Områden nära antikens Olympia brinner

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-07-24

Bränder i Grekland växer i omfång, sprids och startar på nya platser.

– Vi är drabbade av en explosiv cocktail av torka, höga temperaturer och kraftiga vindar, säger brandkårens talesperson.

Bränderna i Grekland härjar samtidigt som en värmebölja med temperaturer på över 40 grader tagit grepp om landet. Högtrycket väntas vara i tio dagar. Över 140 bränder i skogar och buskageområden har rapporterats de senaste tre dagarna, enligt brandkårens talesperson Yannis Artopoios.

Olympia i farozon

Flera orter nära de arkeologiska utgrävningarna vid antikens Olympia på Peloponnesos evakuerades på söndagen i snabb takt då bränder tilltog i styrka.

Ett hundratal brandmän angriper bränderna, och till sin hjälp har de både ett 40-tal brandbilar, fyra flygplan och fyra helikoptrar. Nordvästliga vindar är dock ett positivt tecken, då bränderna rör sig bort från de historiska tempelområdena.

Olympia ligger omkring 30 mil sydväst om huvudstaden Aten.

Branden på ön Lesbos bröt ut i Vatera på södra delen av ön på lördagsförmiddagen med evakuering av omkring 450 personer.

Under söndagen kröp branden allt närmare den närliggande byn Vrisa. Därifrån evakuerades cirka 200 personer.

Drabbad nationalpark

En omfattande brand drabbar områden i nordöstra Grekland, nära gränsen till Turkiet.

Branden har redan förstört nästan 500 hektar mark. Myndigheterna har också evakuerat byn Dadia invid en viktig nationalpark med samma namn.

Sent på söndagen tog elden ny fart och spreds åter. Boende som kunnat återvända till sina hem tvingades att evakuera en andra gång

Över 300 brandmän och ett antal plan och helikoptrar har satts in mot branden, samtidigt som ett par hundra skogshuggare gör brandgator.

Dessutom görs omfattande insatser för att rädda hotade djurarter i nationalparken, känd bland annat för sina korpgamar i kondorsläktet (Coragyps atratus).

Stora insatser har också satts in mot bränder i bergstrakter i regionen Västra Makedonien och i sydöstra Peloponnesos i helgen.