Ukraina uppger: Elitstyrka i strid om presidenten

Publicerad 2022-03-03

President Zelenskyj rör sig mellan gömställen och bevakas av soldater i nedsläckta byggnader.

Samtidigt hävdar hans säkerhetsrådgivare att man avslöjat och förhindrat en plan att döda den ukrainske ledaren.

Tipset ska ha kommit inifrån den ryska säkerhetstjänsten, uppger man från ukrainskt håll.

– De ville inte medverka till detta blodiga krig, säger Oleksiy Danilov enligt Washington Post.

Beskjutningen av Ukrainas huvudstad Kiev fortsatte under onsdagskvällen.

En raket slog ner i närheten av en tågstation dit tusentals kvinnor och barn evakuerats.

Enligt inrikesministeriet ska stationsbyggnaden klarat sig utan större skador. Men explosionen slet sönder en fjärrvärmeledning som förser delar av Kiev med värme.

Flera nya explosioner hördes i staden sent under natten.

Flyglarmen har gått och två explosioner rapporteras ha skett i de centrala delarna av huvudstaden. Sedan ska ytterligare två ha inträffat i närheten av en tunnelbanestation, enligt BBC.

Måltavla nummer ett

Under natten stod också den jättelika militärkonvojen fortfarande ett par mil från huvudstadens infarter.

Samtidigt som befolkningen förbereder sig för den massiva offensiv som alla väntar sig rör sig president Zelenskyj från gömställe till gömställe.

Han har uppgivit att han är Putins måltavla nummer ett.

I en intervju med CNN under tisdagen framgår de försiktighetsåtgärder Volodymyr Zelenskyj vidtagit för att inte blotta sig för en möjlig rysk attack från luften. Han har inte träffat sin familj på flera dagar och jobbar, äter och sover i sin bunker.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mötte pressen i sin bunker i Kiev på tisdagen.

Reportern Matthew Chance berättar för den egna kanalen om förutsättningarna för intervjun.

– Vi blev upphämtade i centrala Kiev, togs till hemlig plats, flyttades in i en annan bil, eskorterades in i en bunker i en byggnad där det var helt nedsläckt, säger Matthew Chance.

– Det var sandsäckar överallt, det var militära styrkor på plats, vapen och maskingevär. Hög säkerhet.

Avslöjade mordkomplott

Enligt presidentens säkerhetsrådgivare är det inte bara attacker från luften eller en kommande stormning av Kiev som kan innebära fara för Zelenskyjs liv.

Oleksiy Danilov säger i ukrainsk tv att man med hjälp av ryska federala säkerhetstjänsten FSB har avslöjat och förhindrat en mordkomplott mot presidenten.

Det gäller en tjetjensk specialstyrka som beordrad av Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov tog sig in i Kiev med uppdraget att döda ukrainska ledare.

– Vi kände till specialoperationen där en av Kadyrovs styrkor skulle eliminera vår president, säger Danilov i ukrainsk tv enligt Washington Post.

– Och jag kan säga att vi fick information från FSB som inte vill medverka till detta blodiga krig. Tack vare tipset kunde elitstyrkan slås ut.

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov.

Danilov uppgav under tisdagen att man hade lyckats splittra den tjetjenska styrkan i två delar och slagit ut den ena.

– En annan grupp är, så att säga, under bekämpning, sa han.

– Vi kommer inte ge vår president eller vårt land till någon.

Strider vid flygplatsen

Striderna ska ha skett i utkanten av Kiev i närheten av flygplatsen.

Den tjetjenske ledaren har bekräftat på Telegram att två av hans soldater dödats och sex skadats under strider i Ukraina.

– De dog i krig och det var yrket de valt, sa han.

Men varken Tjetjenien eller Kreml har kommenterat de ukrainska uppgifterna att styrkan ska ha varit på plats för att döda president Zelenskyj.

Det finns inte heller några verifierade uppgifter om FSB:s inblandning.

Enligt den ukrainska dagstidningen Ukrayinska Pravda ska Putin ha givit ordern till Kadyrov förra månaden.

”Tjetjenernas uppgift var att rensa Kiev, att fysiskt eliminera och arbeta förebyggande mot de ukrainska ledarna”, skriver tidningen enligt Washington Post.

Den tjetjenske presidenten och envåldshärskaren Kadyrov har regerat med stöd av Ryssland och Putin sedan 2007.

Rysslands president Vladimir Putin och Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov under ett möte 2018.

Hans personliga armé kadyrovtserna anklagas för en mängd kränkningar mot mänskliga rättigheter. Det gäller bland annat politiska mord, tortyr och kidnappningar.

Kadyrov vill ha hårdare Putin

Kadyrov har själv sagt på Telegram under helgen att han tycker att invasionen av Ukraina ”går för sakta”, ”är ineffektiv” och har uppmanat Putin att agera mer kraftfullt, skriver Newsweek.

Enligt militäranalytikern Michael Kofman, vid amerikanska CNA, kan uppgifterna om tjetjenska styrkor på plats inne i Ukraina förändra förutsättningarna för invasionen.

– Många ryska soldater är unga, de förstår inte varför de ska utkämpa detta krig. Moralen är låg, de har inget intresse av att invadera Ukraina, säger han i podcasten War on the Rocks, skriver Newsweek.

– Unga ryska soldater vill inte skjuta mot ukrainare.

Kofman menar att tjetjenerna är ”en helt annan sak” eftersom de är en grupp krigare ”som kan användas för våldsam krigsföring i urbana miljöer”, skriver Newsweek.

Zelenskyj sa följande om de ryska soldater som deltar i invasionen av Ukraina i intervjun med CNN:

– De har ingen aning om vad de gör. De känner inte till våra gator. De känner inte detta folk. De förstår inte vår filosofi, vår mentalitet, våra strävanden, vilken typ av människor som finns här. De vet ingenting, sa presidenten enligt CNN.

– De är bara skickade för att döda och för att dö.

Uppgift: Fick kortlek med bilder

Dagarna innan invasionen inleddes kom uppgifter om att tjetjenska styrkor fått uppdraget att ta sig in i Ukraina för att gripa eller döda höga politiska ledare.

Soldaterna ska enligt ett konto på Telegram, med kopplingar till de ryska säkerhetstjänsterna, ha fått ”en kortlek” med bilder och uppgifter på utvalda politiker och militärer som Ryssland anklagade för brott, skriver Daily Mail.