Väcktes när vatten forsade in: ”Gick fruktansvärt fort”

Uppdaterad 2021-12-22 | Publicerad 2021-12-21

KANGOS. Michael Glimenius hade bäddat ner sig i husvagnen intill Lainioälven – ovetandes om att det iskalla vattnet steg allt högre.

Mitt i natten väcktes han av ljudet från det forsande vattnet som trängde in i husvagnen.

– Det var riktigt otäckt. Jag var helt själv där ute på campingen och det blev 250 meter iskallt vatten mellan vagnen och fastland, säger han.

12 mil norr om byn Kangos i Pajala kommun börjar Lainioälven, även kallad Urälven, ta sin form. Bäckarna uppe i fjällen sammanstrålar och formar den totalt 266 kilometer långa älven.

Det är vanligtvis en grund älv men vid islossningen om vårarna har översvämningar inträffat.

Så illa som det är i år – och så här tidigt på säsongen – har dock ingen i byn varit med om tidigare.

Michael Glimenius är en av de kangosbor som fastnade mellan urälvens forsande isvatten.

– Det hade kunnat sluta illa, jag hade ändå tur, säger han.

Svart vatten forsade in i husvagnen

Michael är lastbilschaufför till yrket och arbetar vanligtvis nattetid, även då han är ledig brukar hans dygnsrytm därför vara anpassat till natten. Det som skulle bli en dramatisk natt inleddes därför med tv-tittande.

– Jag är van att jobba natt och sova på dagen. Så jag tänkte titta på ett tv-program klockan 01. Strax innan var jag ute och tog lite luft, då var det helt lugnt och jättefint ute, säger Michael Glimenius.

Något senare bäddade han ser sig, slog på en ljudbok och somnade. Ovetandes om att vattennivån utanför husvagnen steg hastigt.

– Jag hade slumrat till och väckes av att jag hörde det där surrandet. Det lät ungefär som i ett hus när en vattenledning har gått. Så jag tänkte först: sådär grova vattenledningar har inte jag i husvagnen, säger han.

Strömmen hade gått i husvagnen och det var becksvart när Michael Glimenius navigerade sig fram i husvagnen för att slå på reservelen. När han lyckades kunde han titta ut ur fönstret för att försöka lokalisera det forsande ljudets källa.

– Då tittade jag ut och fick se det där vettu. Och då strömmade det verkligen, det gick fruktansvärt fort. Jag såg på den tomma vagnen mittemot att vattnet hade nått upp till ytterdörren då, säger han.

”Det hade kunnat slutat illa”

Han tillkallade då räddningstjänsten, men vattnet steg allt snabbare. En halvtimme efter att han först såg vattnet intill dörren så hade det stigit 30 centimeter i husvagnen. Eftersom vattnet steg så fort bestämde han sig för att göra ett försök att ta sig i land själv.

– Visst, man kan vara stöddig och säga att jag tar mig i land själv. Men när jag väl kom ut och kände kylan och isen och man ska gå där bland rötter och stenar mitt i natten. Nej. Det hade kunnat sluta illa, säger han.

Slutligen kunde han räddas från husvagnen. Räddningstjänsten lyckas då hämta honom med en båt.

– De hade svårt att komma fram med räddningsbåten, för det var ju träd och dansbanan och fotbollsplan. Vattnet var jätteströmt så det var svårt att få ordning på båten, det gick knappt att styra, säger han.

I dag är han glad att det gick bra och inser att han har tur som kunde evakueras utan att ha ådragit sig några skador. Samtidigt är alla han ägor fast i vatten och ismassorna.

– Alla mina grejer är kvar. Allt jag äger och har är i den där husvagnen och i min bil.

Följ ämnen i artikeln