FHM: Inga hävda restriktioner för vaccinerade

Malin Johanson/TT

Publicerad 2021-06-01

Folkhälsomyndigheten anser att det är en dålig idé att häva restriktionerna för de personer som fått vaccin. Arkivbild.

Moderatledaren Ulf Kristersson vill att restriktionerna hävs för dem som vaccinerats mot covid-19. Men enligt Folkhälsomyndigheten finns det för stora risker med det just nu.

Smittspridningen fortsätter neråt, men är fortsatt relativt hög i landet. Det är en av anledningarna till att Folkhälsomyndigheten inte ser det som en bra idé att lätta på restriktioner för de personer som är fullvaccinerade, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi har ju gått ut med något anpassade rekommendationer till den som är vaccinerad och det handlar framför allt om dem som isolerat sig väldigt mycket, att de kan ta ett litet kliv framåt, säger Sara Byfors, enhetschef vid FHM, till radion.

– Men om resten gör det finns det risker med det också. Inget vaccin är hundraprocentigt.

M-ledaren Ulf Kristersson, tillsammans med tre regionråd, vill däremot att man slopar restriktionerna för vaccinerade.

"Att stå i vägen och förhala detta är obegripligt. Regeringen underskattar konsekvenserna av ensamhet, isolering och stillasittande", skrev de tillsammans på Expressen Debatt i helgen.

Enligt Folkhälsomyndigheten kvarstår risken för att bli smittad – eller att man för smittan vidare – även fast att man är vaccinerad.

– Så ett litet tag till ser vi gärna att man som vaccinerad tar det lugnt, säger Sara Byfors till Ekot.

Så sent som i går la EU-kommissionen fram ett förslag gällande resor inom EU. Där föreslår man bland annat att alla som är fullvaccinerade mot covid-19 efter två veckor bör undantas covidtest och karantän vid resor inom EU. Samma ska gälla för personer som har genomgått en covid-19-infektion och fått en dos av ett tvådosvaccin.

PODD Corona: Var du bor spelar roll

Aftonbladet Daily med Vicky Bartelink, en av rapportförfattarna och biträdande enhetschef på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln