Bilden från flygdramat: ”Förstår att katastrofen är nära”

Publicerad 2022-09-05

Havsövervakningsflyget KBV 501 kallades ut när ”spökplanet” flög mot Gotland.

Nu släpper den svenska kustbevakningen en bild från den dramatiska insatsen.

”Efter en stund förstår vi att katastrofen är nära”, skriver flygbesättningen på Instagram.

Kustbevakningsplanet hade precis landat på Skavsta flygplats när larmet om ”ett herrelöst privatplan” på väg mot Gotland kom in.

45 minuter senare var KBV 501 åter i luften för att försöka genskjuta det störtande planet.

”De rör sig dock i en hastighet som vida överstiger vår. Kursen blir slutligen i riktning mot Ventspils”, skriver Kustbevakningen på Instagram.

Till slut inser besättningen att privatplanet kommer att krascha.

”Flygplanet har börjat sjunka hastigt och efter några minuter försvinner det från vår skärm. Då har vi cirka 15 minuter kvar fram till det området. Mycket snabbt hittar vi en oljefläck och omedelbart efter riktas värmekameran mot samma plats”.

Planet kraschar strax utanför lettiska Ventspils innan helikoptrar, sjöräddningsfartyg och en Stena Line-färja snabbt styr mot platsen.

”Vi känner med de drabbade”

”Små bitar av det som varit ett flygplan syns på vattenytan. Ganska snabbt inser vi att detta inte rör sig om en livräddningsoperation. Vi finns på plats i området i 1,5 timme innan vi återvänder till Skavsta. Efter en mycket lång arbetsdag sätter vi hjulen i marken kl 21:55”.

Under måndagen bekräftade den tyska tidningen Express att en familj från Köln befann sig ombord på planet. Entreprenören Peter Griesemann flög på egen hand tillsammans 68-åriga frun Juliane, dottern Lisa, 26 och hennes 27-åriga pojkvän.

”Vi som arbetar i luften känner med de drabbade och deras familjer”, skriver kustbevakningen.