Snökaos i norr – flera olyckor på E4

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2024-01-18

Torsdagens ymniga snöfall längs Norrlandskusten har lett till flera trafikolyckor på E4.

Men det värsta är nu över enligt SMHI.

Under torsdagsförmiddagen snöade det rejält längs Norrlandskusten, och SMHI utfärdade en orange varning – den näst högsta varningsnivån – för Västernorrland. Men vid lunchtid hade det värsta dragit förbi.

– Det mest intensiva är övergående nu. Snöfallet har mattats av en del under dagen, lågtrycket rör sig österut och vinden börjar avta, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Ovädret har lett till ett stort antal olyckor på E4. Bland annat stängdes vägen av norr om västerbottniska Bureå efter att tre lastbilar och en personbil varit inblandade i en olycka. En person fördes till sjukhus för vård. Ytterligare en krock mellan två personbilar inträffade senare i närheten av den första.

Flera olyckor

Tidigare under morgonen inträffade även flera mindre olyckor på E4, bland annat en krock mellan en lastbil och en personbil som ledde till att en person fick föras till sjukhus. Utanför Härnösand fastnade flera lastbilar i en backe vilket tillfälligt stoppade upp trafiken.

Väglaget är besvärligt, konstaterar Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

– Man är ute med alla resurser vad gäller snöröjning och halkbekämpning, säger han.

I Örnsköldsvik stängde flygplatsen under ett par timmar på förmiddagen på grund av snöovädret.

Flera tåg mellan Umeå och Sundsvall ställdes in under torsdagsmorgonen på grund av de svåra väderförhållandena. I Örnsköldsvik har även all busstrafik ställts in. Under natten fastnade flera godståg på grund av stora snömängder på spåren, men på morgonen var det åtgärdat.

– Det har varit lite jobb med att få undan snön från vissa tågsträckor i Vännäsområdet nu vet jag, men det är på väg att tas omhand, säger Pär Aronsson på förmiddagen.

Nattåg ställs in

En gul vädervarning för vind i kombination med snöfall återstår dock i stora delar av Västernorrlands län, Västerbottens kustland samt delar av Gävleborgs län.

– Det snöar fortfarande och det väntas bli konsekvenser av snöfallet både över Västernorrland och ner mot Hälsingland, där det ser ut att snöa som mest intensivt just nu, säger Therese Fougman på SMHI.

Det kommer att bli väldigt kallt i norra Norrland. Tågoperatören Vy ställer in nattåg i helgen mellan Stockholm och Boden, rapporterar lokala medier. Orsaken är att lok och vagnar inte klarar de låga temperaturerna, skriver bolaget på sin sajt.

Planen är att tågen ska kunna köras som vanligt på söndag.

Följ ämnen i artikeln