Sis får 300 miljoner extra i budgeten

TT

Publicerad 2024-04-05

Statens institutionsstyrelse får 28 miljoner mer än myndigheten äskade i januari. Arkivbild.

Statens institutionsstyrelse får ett tillägg på 300 miljoner i vårändringsbudgeten, meddelar regeringen och Sverigedemokraterna på Dagens Nyheters debattsida.

Antalet unga som placeras på Sis-hem har ökat från 50 till över 100 det senaste året. Under 2024 beräknas siffran stiga till 150.

Debattens vågor har också gått höga om antalet rymningar från Sis-hemmen liksom oegentligheter samt våld och hot i verksamheten, mot både intagna och personal.

Myndigheten gick i slutet av januari in med en hemställan om ytterligare 272 miljoner. Nu svarar regeringen och SD med att skjuta till det – och ytterligare 28 miljoner.

”I vårändringsbudgeten tillför regeringen och Sverigedemokraterna Sis 300 miljoner kronor för 2024 för att säkerställa platstillgången. Detta med bakgrunden att antalet unga som placeras på Sis för sluten ungdomsvård ökat dramatiskt under de senaste åren”, skriver socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), socialminister Jakob Forssmed (KD) och gruppledarna Linda Lindberg (SD) och Lina Nordqvist (L) på DN Debatt.