För femte gången arrangeras Unga journalistpriset. Tävlingen riktar sig till elever från årskurs sex till trean på gymnasiet. Skicka in ditt bidrag och få chansen att vinna 10 000 kronor till klasskassan – och att bli publicerad i Aftonbladet.

Unga journalistpriset 2023

Zakaria Hassan och Lina Dawood är båda med i juryn för Unga journalistpriset.

Unga Journalistpriset är en tävling för dig som går i årskurs sex, högstadiet eller gymnasiet och som vill känna på hur det är att jobba som en journalist. Tävlingen är ett samarbete mellan Aftonbladet, Mediekompass och Mobile Stories.

Genom att skapa journalistisk i form av text, bild, ljud eller video har du chans att få din artikel publicerad och själv bli intervjuad av Aftonbladet, och dessutom vinna prispengar till klasskassan.

Kanske blir det ditt första steg till en karriär som journalist!

Juryn för Unga journalistpriset består av Aftonbladets reporter Lina Dawood, Zakaria Hassan, student och Bakom nyheterna-profil, Boel Nygren, mediepedagog på Mediekompass, Lotta Bergseth, vd för Mobile Stories, Jenny Sköld, ordförande och ansvarig utgivare för Mobile Stories.

– Jag brinner för att unga ska ta plats och få en röst i etablerade medier och hoppas att det haglar in bidrag som visar bredden och vidden i vårt avlånga land, allt från debattartiklar, till reportage, till tv-journalistik och att vi får ett riktigt ”åh jäklar!”-moment när vi går igenom bidragen, vare sig det är ett nytt perspektiv eller en oväntad granskning, säger Lina Dawood.

Här är alla tidigare vinnare av Unga journalistpriset

2022: Ibtisam Jaber, Zain Tayeh och Zainab Eliwy på Värner Rydénskolan skrev om att medier rapporterar ensidigt om deras skola i Rosengård. Med den debattartikeln tog sjundeklassarna hem Unga journalistpriset 2022. ”Att vinna det här priset känns helt fantastiskt. Overkligt”.

2021: Vinnarna av Unga journalistpriset 2021 blev Felix Rapacioli, 15, och Tobias Broman, 15 från skolan Nya elementar i Bromma.
Niondeklassarnas artikel om 79-åriga Gloria, som började studera på en vit skola som svart i Arkansas i USA på 1950-talet, golvade juryn.

2020: Nils Clase och Allan Dalgren på Montessoriskolan Elyseum i Göteborg intervjuade, fotade och skrev om ”Havsskruven”, 15-åriga Axels uppfinning för att rena haven från plast. För det prisades de med Unga journalistpriset 2020.

2019: Första vinnaren någonsin av Unga journalistpriset var då 18-åriga Rebecka Ax från Västbergslagens utbildningsförbund. I sin debattartikel skrev Rebecka om att ta studenten, om alla kostnader man förväntas ha råd med när slutspurten ska firas.

I samarbete med:

Publisert:

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén, Nils Höglander och Elvira S. Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET