Åklagaren på semester – polisens anmälan om Mats Löfving får vänta

Publicerad 2023-07-05

Polisens anmälan om misstänkt tjänstefel i och med Mats Löfvings dödsfall kommer inte att hanteras förrän i slutet av juli.

Ansvarig åklagare är på semester.

I förra veckan meddelade rikspolischef Anders Thornberg att polisen har anmält sig själv efter att det framkommit uppgifter om att polisledningen, inklusive rikspolischefen, ska ha känt till att Mats Löfving var deprimerad och suicidal tiden innan han tog livet av sig.

Men rikspolischefen nekade till kännedom om Mats Löfvings mående.

– Vi har gjort en polisanmälan om att det kan föreligga misstanke om brott om det har funnits en sådan kunskap inom polisen, och den kunskapen har jag inte haft, sa Anders Thornberg.

Anmälan hanteras av polisens avdelning för interna utredningar och rubriceringen är tjänstefel.

Samma åklagare

Mats Löfving tog livet av sig kort efter att polisen hållit en presskonferens den 22 februari där en intern utredning presenterades med rekommendationen att rikspolischefen borde överväga om Mats Löfving skulle avskedas.

Tidigare har åklagare undersökt om arbetsmiljöbrott kan ha begåtts i och med dödsfallet. Men någon förundersökning inleddes inte. Nu ska samma åklagare, Per Nichols, titta på ärendet igen efter att polisens anmälan inkommit.

Men det kommer att dröja. Enligt Anders Jakobsson, chef för Särskilda åklagarkammaren, är Per Nichols på semester till och med den 24 juli.

– Det kommer inte att fattas några beslut i ärendet innan dess, säger Anders Jakobsson.

Följ ämnen i artikeln