Mats Löfvings son om nya uppgifterna: Framstår som fullskaligt hyckleri

Publicerad 2023-06-28

I ett dokument slår polisfacket fast att rikspolischefen fått information om att Mats Löfving var självmordsbenägen flera veckor innan sin död.

Sonen Ludvig reagerar starkt på uppgifterna.

– Hanteringen är helt ofattbar, säger han till Aftonbladet.

Rikspolischef Anders Thornberg informerades om att polischef Mats Löfving var deprimerad och suicidal veckor innan han hittades död i sitt hem.

Det framkommer i en skrivelse från Polisförbundet till Arbetsmiljöverket.

Trots det lämnades Mats Löfving ensam efter presskonferensen där den särskilde utredaren Runar Viksten rådde Thornberg att överväga att avskilja Löfving från sin tjänst.

Uppgifterna om att Anders Thornberg känt till att Mats Löfving var självmordsbenägen upprör sonen Ludvig Löfving.

– För mig är hanteringen givet den vetskapen helt ofattbar. Jag har själv pratat med Anders Thornberg där har han sagt att dödsfallet kom som en chock. Det är även den bilden Polismyndigheten har gett i offentliga sammanhang. Allt framstår mer och mer som fullskaligt hyckleri, säger han.

Tackade nej till psykologhjälp

Ludvig Löfving, som stod väldigt nära sin pappa, säger att kännedomen om pappans mående borde ha fått rikspolischefen att agera annorlunda.

Ludvig Löfving: ”Allt framstår mer och mer som fullskaligt hyckleri”

– Att ha den här kännedomen på förhand och ändå välja att lägga upp det på det sättet de gjorde, med två presskonferenser, och att det inte existerat något stöd för pappa efteråt. Att han blir hemkörd av kollegor, inte för att det är bestämt så utan för att de är vänner med pappa.

– Det är ett extremt högt spel.

Sonen berättar att pappan erbjöds stöd i form av psykolog och samtalsterapi, men att han valde att tacka nej till det.

– Anledningen var att han kände att han inte hade något stöd eller någon förståelse från varken Anders Thornberg eller uppåt i form av regeringen. I min pappas värld var det då ”varför ska jag sätta mig hos en psykolog när jag inte har något stöd?”. Samtidigt fortsätter polisledningen att ivrigt trycka på den här processen och genomföra de här presskonferenserna där en mängd kränkande påståenden presenterades i det offentliga rummet, säger han och fortsätter:

– Jag uppfattade det som att det inte skulle hjälpa med terapeuter när han kände att det inte fanns något stöd uppifrån. Hela situationen blev ganska falsk. Han tackade oss anhöriga för allt stöd, men när det kom till det där andra så såg han inget syfte med det, det skulle inte hjälpt honom.

Mats Löfving. Arkivbild.

”Förfärligt att han lät det fortlöpa”

På frågan vad som hade behövts göras annorlunda säger Ludvig Löfving att man hade behövt ta mer hänsyn till pappans hälsotillstånd vid tillfället.

– Man hade behövt forma den här processen med Viksten och hans slutsatser och även ta hänsyn till de riskfaktorer som fanns kring pappas hälsa. Anders Thornberg hade behövt prata med honom om hur han mådde i processen och sedan göra detta på ett medarbetarvänligt sätt med så lite hälsorisk som möjligt. 

Rikspolischef Anders Thornberg.

”Hade funnits tid att agera”

Ludvig Löfving berättar att han pratade med sin pappa strax innan presskonferensen och att han då lät ”hyggligt bra givet förutsättningarna”.

Enligt sonen kände Mats Löfving till innehållet i utredningen och därmed delar av det som skulle tas upp på presskonferensen. Däremot visste han ingenting om de förslag på åtgärder kring hans framtid som senare kom att presenteras.

– Att det rekommenderades att han skulle bli fråntagen sin chefstitel och få sparken. Där rycktes det sista av hans heder bort, menar jag.

Mats Löfvings kista bärs in i Matteus kyrka i Norrköping i april.

Polisen dementerar

Det var Dagens Nyheter som först rapporterade om dokumentet från Polisförbundet. Uppgifterna dementerades under onsdagseftermiddagen av Polismyndigheten.

”Rikspolischefen har inte nåtts av dessa uppgifter”, hette det i en kommentar till TT.

Huvudskyddsombudet Maria Jensen håller dock fast vid sina uttalanden i en intervju med Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt Anders Thornberg för en kommentar. Till DN har han tidigare sagt att situationen var svårhanterad.

– Det har varit en otroligt jobbig process, allt det här. Dels ska vi behandla det som en rättsvårdande myndighet och dels ska vi ta hand om alla arbetsmiljödelar också.