Ann Linde: Sverige förbereder sig på ”de värsta vapnen”

Uppdaterad 2022-03-25 | Publicerad 2022-03-24

Kemvapen och kärnvapen är något som ”en desperat regim i Ryssland” skulle kunna sätta in.

Även Sverige förbereder sig ”för de värsta vapnen”, säger utrikesminister Ann Linde i Aftonbladets specialsändning om kriget.

– Vi vet inte riktigt hur långt man är beredd att gå, säger hon.

USA:s president kallar Rysslands hot om kemiska vapen ”ett verkligt hot”.

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger i Aftonbladet TV:s specialsändning om kriget att det inte går att utesluta att Ryssland skulle kunna använda kemvapen och kärnvapen.

– Tyvärr är det så att både kemvapen, biologiska vapen som är riktigt riktigt obehagligt och så kallade taktiska kärnvapen är sådant som man får ta in i bedömningen. Att en desperat regim i Ryssland eventuellt skulle kunna sätta in, och det förbereder man sig på i de olika försvarsmakterna, säger hon.

Sverige förberedd på ”de värsta vapnen”

Ryssland trodde att man skulle kunna ockupera Ukraina på ett par dagar. Nu har en månad gått och striderna rasar i stora delar av landet.

– Det är ju fruktansvärda vapen och nu märker vi också att det går inte som man tänkt sig från Rysslands sida, man har stött på ett större motstånd från Ukraina, en större enighet i väst och vi vet inte riktigt hur långt man är beredd att gå, säger utrikesminister Ann Linde.

Ann Linde i Aftonbladets sändning.

Ligger det i farans riktning att han gör något så desperat drag för att det går dåligt nu?

– Det måste vi ta in i beräkningen tyvärr.

Utrikesministern säger att det nu är upp till försvarsmakterna att skydda sig och se till att Ukraina har det skydd som finns mot biologiska och kemiska vapen.

– Just nu finns det inget direkt militärt hot mot Sverige, även om det inte går att utesluta framöver. Men även i Sverige finns det naturligtvis förberedelser för de värsta vapnen, säger hon.

”Trodde inte Putin skulle göra något så fruktansvärt”

Ann Linde förvånades över att Vladimir Putin valde att starta ett krig på det här sättet.

– Vi var ju väldigt många, i stort sett hela Europa, som inte trodde att Putin skulle göra något så huvudlöst och fruktansvärt som att försöka ta hela Ukraina. Alla var beredda på att det skulle ske någonting, men en fullskalig invasion var det inte många som trodde på, säger hon.

Vladimir Putin.

Statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde har återkommande upprepat att Sverige själv bestämmer över sin säkerhetspolitiska linje. Samtidigt betonar Linde att Sverige analyserar Rysslands hot om aktioner om Sverige eller Finland skulle gå med i Nato.

– Det är inte så att vi bryr oss om vad Ryssland tycker eller inte, om de upprörs eller inte. Det är faktiskt fullständigt oväsentligt. Däremot måste vi analysera att Ryssland hotar både Sverige och Finland med att om vi går med i Nato så kommer vi göra olika aktiviteter för att ni inte ska göra det, säger Ann Linde.

Ryska trupper på en motorväg före invasionen av Ukraina.