Regeringen lägger avlyssningsaffär bakom sig

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2021-09-23

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.

Regeringen är nöjd med förklaringar från Danmark och USA om påstått spionage mot svenska intressen.

– För vår del är det här ärendet utklarat och vi kan gå vidare, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Förra året avslöjade danska radion, DR, i samarbete med andra medier bland andra SVT, att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA genom danska datakablar försökt spionera på försvarskoncernen Saab.

Det ska ha skett under perioden 2012 till 2014.

Hultqvist uppger att den svenska regeringen gjort klart att man betraktar frågan som en statsangelägenhet och att man haft kontakt med Danmark och USA för att få en förklaring. Enligt Hultqvist handlar det om en ”dialog i olika dimensioner och nivåer” sedan slutet av maj med representanter för Danmark och USA.

Försvarsminister Peter Hultqvist informerade på torsdagen riksdagens försvarsutskott om vad man fått veta.

Oacceptabel enligt Danmark

– Mot bakgrund av den information vi fått från Danmark och USA, genom de dialoger vi haft, anser vi att vi nu kan gå vidare i olika försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten med den inriktning som är fastställd sedan tidigare, säger Hultqvist till medier.

Så sent som i juni var försvarsministern inte nöjd med den information han då hade fått från Danmark och USA.

Hultqvist vill inte gå in i detalj på vad regeringen nu mer fått veta. Han hänvisar till att sekretess gäller för sådan ärenden. Han säger dock:

– Den information vi fått från Danmark bekräftar att den danska regeringens offentligt deklarerade hållning sedan 2014 är att systematisk avlyssning av nära allierade partners är att betraktas som oacceptabelt

Hultqvist pekar också på att det gjorts en omläggning av underrättelseverksamheten i Danmark och även i USA 2014.

Pausat samarbete

Han hänvisar dessutom till att en utredning pågår i Danmark om vad som hänt och som ska redovisas före jul.

– Där har vi naturligtvis ett krav på att om det är så att svenska intressen lyfts upp till ytan i det sammanhanget så vill vi ha information om detta, säger Hultqvist.

Efter utskottssammanträdet fick Hultqvist frågor från journalister om inte avlyssningsaffären borde få några konsekvenser.

– Det har fått konsekvenser i form att vi har pausat en del arbeten när det gäller gemensamt samarbete, säger han.

– Här handlar det om att försöka reda ut vad som har hänt. Det är också så att vi behöver ha ett bra samarbete med både USA och Danmark.