Bildt om Trumps grönländska dröm: ”Bortom absurt”

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump ställde in statsbesöket i Danmark efter att ha nobbats av statsminister Mette Frederiksen.

Nu kastar sig Carl Bildt in i bråket om Grönland – och ger en känga till den amerikanske presidenten.

”Det var bortom absurt”, skriver den tidigare statsministern i Washington Post.

Trump vill att USA ska köpa självstyrande Grönland av danskarna. ”Strategiskt intressant” och egentligen bara ”en stor fastighetsaffär”, tycker presidenten.

Mette Frederiksens svar är glasklart, ”Grönland är inte till salu. Grönland är inte danskt. Grönland är grönländskt”.

Den danska statsministerns besked att ön inte är till salu tog skruv hos Donald Trump – som valde att ställa in det planerade statsbesöket i Danmark den 2–3 september. Han kallade också Frederiksens svar vidrigt.

”Allt ställs in”

Carl Bildt kommenterar bråket i en färsk kolumn i Washington Post. Den tidigare moderate statsministern skriver att president Trump agerat allt annat än diskret och att danskarnas försiktiga förvåning över det märkliga förslaget är förståelig.

”Den självinbjudne gästen ställer plötsligt in allt och säger att om han inte får sin fastighetsaffär och territoriet han vill ha, finns det ingen mening med statsbesöket. Allt ställs in”, skriver Bildt.

Som ”en saga”

Det är som något ur ”en saga från medeltiden”, fortsätter Carl Bildt.

”Men det var inte en saga från ett avlägset bisarrt förflutet, utan verklighet för USA:s president och Danmarks drottning.”

Bildt skriver att skeendet är unikt i modern tid. Det är unikt att ett statsöverhuvud åker på statsbesök på villkor att mottagarlandet gör sig av med delar av sitt territorium.

”Det var inte bara absurt – det var bortom absurt. Något som är säkert är att människor världen över har skakat på huvudet i förundran.”

Utrikesministrarna i samtal

I kölvattnet av Donald Trumps hårda ord mot Danmark ringde den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo sin danska motsvarighet för att diskutera säkerheten i Arktis.

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod beskriver samtalet som ”uppriktigt, vänligt och konstruktivt”.

”USA och Danmark är nära vänner och allierade med en lång historia av aktivt engagemang över hela världen”, skriver han på Twitter.

PODD: Därför vill Donald Trump köpa Grönland

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om varför Donald Trump vill att USA ska köpa Grönland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE