Taxichaufför vittne till ”vansinnesförarens” dödskrasch

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Det var en familj på väg hem som i natt drabbades av ”vansinnesföraren”.

Taxichauffören Khalil Shahzad, 47, blev vittne till kraschen där en man i 45-årsåldern dog.

– Jag ser hela tiden händelsen framför mig, säger taxichauffören till Aftonbladet.

”Vansinnesföraren” misstänks för en rad brott efter nattens dödskrasch i en stulen Audi.

Polisen hade försökt få stopp på bilen men i stället gasade 20-åringen undan i hög fart västerut längs Örbyleden i Stockholm.

Vid 01.00 kraschade han in i en personbil i höjd med Bandhagen. I bilen färdades en familj, uppger polisens utredningsledare Anders Jönsson på Stockholmspolisens vägtrafikgrupp i Solna.

– Familjen skulle bara korsa Örbyleden. Som jag förstår det hade de varit och hämtat någon som varit ute och rest, säger Anders Jönsson på polisen.

Kraschen blev våldsam och en man i 45-årsåldern i den påkörda bilen dog och två andra personer i bilen skadades, minst en av dem allvarligt.

– Den här bilen som de satt i flög i sin tur in i en taxibil, säger Anders Jönsson på polisen.

Taxichauffören Khalil Shahzad beskriver en kedjereaktion när “vansinnesförarens” svarta Audi kraschade in i bilen bakom hans taxi.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Taxichauffören Khalil Shahzad beskriver en kedjereaktion när “vansinnesförarens” svarta Audi kraschade in i bilen bakom hans taxi.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Åtta ambulanser och en ambulanshelikopter var på plats under natten.

Flög tvärs över vägen

I taxibilen satt Khalil Shahzad, 47, och en passagerare. Båda skadades lindrigt.

Khalil Shahzad beskriver en kedjereaktion när “vansinnesförarens” svarta Audi kraschade in i den bakomvarande olycksbilen.

– Den svarta bilen kom körandes i hög fart och slog först i en annan bil bakom mig. Då flög den svarta bilen tvärs över vägen och den andra bilen slog in i min taxibil. Kort därefter kom polisen, säger Khalil Shahzad.

Foto: POLISEN
Vansinnesföraren är omskriven sedan flera år tillbaka.

Han beskriver ett kaotiskt efterspel på Örbyleden där “vansinnesförarens” Audi fattade eld och skadade personer togs omhand i den andra bilen av räddningspersonal.

– Det var kaos och vi vågade inte går ur bilen först. Vi förstod ju inte vad som hade hänt. Allt gick så snabbt, säger Khalil Shahzad.

Ser händelsen framför sig

Han berättar att han vakat hela natten efter händelsen.

– Det känns inte bra. Jag känner mig chockad och jag ser hela tiden händelsen framför mig, säger Khalil Shahzad.

Den 20-årige föraren, som skadades allvarligt, har anhållits av åklagare misstänkt för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Under tisdagen försökte polisen genomföra ett förhör med honom på sjukhus men det gick inte, berättar mannens advokat Göran Witt-Strömer.

– Jag vet inte vilken inställning han har. Han är ju skadad men hur allvarligt vet jag inte. Man har försökt hålla ett förhör men det har inte gått så bra, han var trött och hade varit på operation, säger advokaten.

Aftonbladet har tidigare under dagen rapporterat om 20-åringens seriebrottslighet där han stjäl lyxbilar för att sedan köra ifrån polisen i hastigheter på upp till 230 kilometer i timmen.

Särskilda åklagarkammaren kommer under dagen att inleda en rutinmässig utredning av polisens agerande i samband med händelsen.

Foto: NILS PETTER NILSSON
Tre fordon var inblandade i olyckan.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Räddningspersonal på platsen.
Publicerad:

LÄS VIDARE