Daniel, vi gillar dig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-26

Klicka på bilden för större version.

Daniel Westlings inträde i det svenska kunga­huset är ett lyft för monarkin.

Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Afton­bladet.

–?Kvinnor har blivit klart mer positiva, säger Ingemar Boklund, Sifos undersökningsledare.

Daniel Westling.

Sifos undersökning borde få hovet att jubla. Den visar nämligen att tongångarna i Sverige efter beskedet om Daniel och Victorias förlovning är uteslutande positiva.

Endast en procent av de tillfrågade tycker att kronprinsessan gjorde fel när hon valde en vanlig medelklasskille från Ockelbo.

Kvinnor positiva

Mest positiva till den 35-årige gymägaren är kvinnorna. Hela 93 procent av kvinnorna i åldern 30 till 49 år stödjer Victoria fullt i hennes val.

–?Generellt för undersökning är att det finns en väldig uppslutning bakom Daniel, det är inte många som tycker att han är fel person, säger Ingemar Boklund.

Den positiva bilden speglar sig i svenskarnas syn på monarki.

Vill behålla kungen

På frågan ”Gör det kommande bröllopet dig mer eller mindre positiv till monarkin?” svarar 15 procent att de nu är mer positiva.

Är det en Danieleffekt?

–?Det kan man bara spekulera om. Men kvinnorna är klart mer positiva till monarkin än männen. Fast nästan ingen grupp har blivit mindre positiv, säger Ingemar Boklund.

Tre av fyra svenskar vill behålla kungahuset, enligt undersökningen.

Fotnot: Totalt 1 000 personer från 15 år och uppåt från hela landet tillfrågades i Sifos undersökning. Telefonintervjuerna genomfördes i går.

ANNONS