Solsäkra din midsommar

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-06-18

Så blir vädret där du bor

VÄXLANDE VÄDER Alla midsommarfirare får räkna med åtminstone någon skur under dagen. Den som flyr till Gotland kan däremot vara ganska säker på en solig helg.

Nej, det blir ingen värmebölja till midsommar.

Snarare sill och nubbe och regn.

Men det går att solsäkra firandet: åk till Gotland, Öland eller Kalmar.

Klicka på bilden för större version.

Växlande molnighet, regnskurar och mellan 15 och 20 grader varmt.

Midsommarhelgen blir typiskt svensk även vädermässigt.

– Det kommer att dyka upp någon skur för de flesta, men man kan räkna med sol någon gång under dagen, säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI.

Men det finns större ljusglimtar än så i prognosen.

I de östra delarna av Götaland, framför allt på Gotland, Öland och i Kalmar kommer man att kunna lapa sol på midsommarafton och risken för regnskurar är liten.

– I norra Norrland är det störst tendens till regn, men längs kusten blir det ganska bra solchanser, säger Anna Hagenblad.

Varmast i Götaland

Under den kommande veckan blir vädret fortsatt ostadigt.

– Vi har ett lågtryck som rör sig från söder till norr fram till torsdag. Man får vara beredd på skurar, men det kommer att finnas plats för både regn och sol den närmaste veckan, säger Anna Hagenblad.

Men lågtrycket är försvagat, så det handlar inte om några stora mängder nederbörd.

På Gotland är solchanserna bäst. Varmast blir det i Götaland och södra Svealand där temperaturen kan krypa över 20 grader. I Norrland blir det mellan 15 och 20 grader och i norra delen av fjällvärlden bara runt tio grader i veckan.

Ingen högsommar

Högsommarvärmen låter vänta på sig – det oförutsägbara vädret håller i sig efter midsommar och juni ut.

– Det blir inga direkta förändringar, det är inga tydliga låg- eller högtryck utan mycket växlande molnighet. Med solens hjälp kan man på vissa håll komma upp i temperaturer över 20 grader, men det blir ingen högsommarvärme, säger Anna Hagenblad.

Följ ämnen i artikeln