Toppen! Härlig sommar i helgen

Publicerad 2011-09-23

SMHI har plockat fram höstkartan – trots att sommaren fortfarande dröjer sig kvar i stora delar av Sverige.

Här är Aftonbladets guide till helgens härliga sol och värme.

Kanske är helgen sista chansen att dra ut på picknick och jäsa i en solig glänta. Två fina dagar väntar i alla fall stora delar av landet.

– Tittar vi på lördagen för Götalands och Svealand når vi 15, 16 och till och med 17 grader. Det känns inte som om det blir höst i helgen för varken Götaland eller Svealand. Men i norra Norrland är det verkligen höst för där når maxtemperaturen inte ens tio grader, säger meteorolog Emil Björck på SMHI.

Hösten breder ut sig

Hösten har knackat på lite här och där som sig bör i september. Formellt är det dock fortfarande sommar nästan överallt söder om Sundsvall.

Boende längs Norrlandskusten har rent strikt ännu inte kunnat välkomna hösten – medan vänner i Norrlands inland redan har haft den på besök ett tag.

Borlänge har unikt läge

Sundsvallsborna däremot har höst. Borlänge ligger också mitt i en fläck på SMHI:s karta över höstens utbredning.

– Vi har då en dygnsmedeltemperatur på under 10 grader fem dagar i streck. Har det väl varit så finns det ingen återvändo. Då är det höst oavsett om det blir varmare igen, förklarar Emil Björck.

I Stockholm ger fredagens blå himmel och sol ett löfte om en härlig helg. Emil Björcks prognos säger att det blir bra väder från huvudstaden och söderut längs hela ostkusten.

– Ganska soligt lördag och söndag, men lite mer moln på söndagen. Temperaturen når 15-16 grader.

Härligt i södra Norrland

Södra Norrland får en ganska varm söndag. Kvicksilvret kan ge en sista sommarvink och orka upp till 14-15 grader där.

I Skåne är söndagen helgens toppendag. Lördagen blir molnig, 14-15 grader varm, men på söndagen klarnar det upp. Då kommer skåningarna kunna njuta av sol och 15-18 grader.

Växlande på Västkusten

De som åker till Halland och Bohuslän inför måndagens hummerfiske måste räkna med lite ostadigt väder i helgen.

– Det är ganska molnigt under lördagen. Lite mer uppsprucket på söndagen. Allra längst upp i Bohuslän kan det dyka upp en regnskur men det är osäkert, säger Emil Björck på SMHI.