Massiv kritik efter regeringens nya budget: Struntar i akuta problem

Publicerad 2024-04-15

Regeringen har presenterat sin vårbudget.

Nu kommer kritiken från flera håll – bland annat från byggsektorn.

– Det är ett politiskt val att inte göra mer för att stoppa den akuta krisen i byggsektorn eller att stoppa fortsatta nedskärningar i vård, skola och omsorg, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett uttalande.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade regeringens vårbudget på måndagen. Budgeten, som var fyra gånger större än den tidigare vårbudgeten, innehåller nya reformer på drygt 17 miljarder kronor.

Fokus i budgeten var, enligt Svantesson, att bekämpa inflationen samt stötta hushåll och välfärd.

Mest pengar, sex miljarder kronor, skulle läggas på vården. Även Kriminalvården får en stor summa, 1,4 miljarder med fokus på fler fängelseplatser.

Men nu kommer kritik från flera håll som framför allt riktar sig mot vad de menar är avsaknad av satsningar på byggbranschen.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade regeringens vårändringsbudget under måndagen.

LO: Struntar i akuta problem

Till exempel menar LO att regeringen låter bli att agera mot arbetslösheten.

– Byggarbetare sägs upp här och nu och det skärs ner i vård, skola och omsorg. Det är akuta problem som regeringen struntar i, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett uttalande.

Stockholms Handelskammare anser att det saknas viktiga satsningar i regeringens budget – som till exempel satsningar på byggkrisen.

– Våra beräkningar visar att produktionsbortfallet kan uppgå till 1 000 miljarder kronor om inga politiska åtgärder sätts in. Just nu går sju byggbolag omkull varje dag, så nu krävs handling, säger Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare i ett uttalande.

Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Timbro rasar

Den marknadsliberala tankesmedjan Timbro rasar mot den nya budgeten och tycker att regeringen saknar krisinsikt.

– Höstbudgeten blir regeringens sista chans att visa att man kan gå fram med offensiv ekonomisk politik. Svenska familjer och svenska företag behöver skattelättnader, säger Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch i ett uttalande.

Även oppositionen har riktat kritik mot vårbudgeten. Bland annat sågade Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Mikael Damberg förslagen.

– Det här är en budget som bekräftar att regeringen har en oförmåga att förstå hur folk har det runt om i landet, sa S-toppen.

Fredrik Kopsch, chefsekonom på tankesmedjan Timbro.