Nationella potthålsveckan: Anmäl alla vägskador du ser

Publicerad 2024-05-01

Potthål i asfalten. Norrbotten 2023.

Nationella potthålsveckan har inletts.

Trafikanter uppmanas att anmäla potthål längs vägarna – så att fler vägskador kan åtgärdas.

– För motorcyklister kan vägarnas ojämnheter bli direkt livsfarliga, säger Tony Gunnarsson på Riksförbundet M Sverige.

Potthål är ett stort och växande problem, enligt Riksförbundet M Sverige.

– Under 30 års tid har man underfinansierat vägunderhållet och infrastrukturen och det har börjat visa sig på senare år, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M.

Var tionde bilist uppger att de nyligen råkat ut för en trafikolycka till följd av dåligt vägunderhåll, enligt organisations egen undersökning.

– Det finns ett tydligt samband mellan vägarnas ojämnhet och antalet olyckor, säger Gunnarsson.

Mc-cyklister särskilt drabbade

Ojämna vägar kan medföra ökad dåsighet, nedsatt förmåga att hantera fordonet och att föraren blir mindre observant på andra trafikanter.

– För motorcyklister kan det bli direkt livsfarligt. Samtidigt som tjälen släpper och potthålen träder fram nu är det många mc-cyklister som ger sig ut på vägarna, säger Tony Gunnarsson.

Stor kostnad för samhället

Till följd av eftersläpande underhåll och allt tyngre trafik bedöms mer än var fjärde statlig väg vara i dåligt skick, enligt Riksförbundet M.

– Många av vägarna är byggda på 50- och 60-talen och har en beräknad livslängd på 40 till 60 år. Den tiden har börjat passeras nu och då behöver man bygga om eller förnya vägarna, säger Tony Gunnarsson.

Underhållsskulden på cirka 25 miljarder kronor är kostnader för åtgärder som redan borde gjorts, enligt Gunnarsson.

– På grund av bristen på pengar så gör man i allt högre grad akututryckningar och lappar och lagar de sprickor eller hål som uppstår. Det här förvärrar problematiken ytterligare eftersom man hanterar symtomen snarare än sjukdomen.

Anmäl alla potthål du ser under den nationella potthålsveckan.

Uppmaningen: Anmäl alla potthål du ser

Riksförbundet M uppmanar nu bilister och andra trafikanter att under en vecka – Nationella potthålsveckan – rapportera alla betydande vägskador till Trafikverket eller kommunen.

– Om myndigheterna inte känner till problemen är det svårt att göra något åt det. Det är inte heller varje trafikant som vet att det finns en tydlig risk på vägarna, säger Tony Gunnarsson.

Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Följ ämnen i artikeln