Nyheter

Gammal flygbomb tömde Flensburg

Av: 

TT

Odetonerade bomber från andra världskriget, som denna i Berlin, hittas regelbundet i Tyskland. Arkivbild.

Foto: Britta Pedersen/DPA/AP/TT

NYHETER

16 500 människor i tyska Flensburg evakuerades på lördagen.

Anledningen var en amerikansk flygbomb från andra världskriget, rapporterar public service-kanalen NDR.

Den drygt 200 kilo tunga blindgångaren hittades på tisdagen i anslutning till byggnadsarbete i närheten av en fotbollsplan. En säkerhetszon upprättades i samband med att tekniker på lördagen skulle oskadliggöra bomben.

Att sjukhuset St. Franziskus-Hospital låg inom säkerhetszonen väckte inledningsvis viss oro, men efter samråd med bombtekniker beslutades att evakuering inte var nödvändig. Patienterna stannade på kliniken, men sjukhussängarna flyttades bort från byggnadens fönster.

En framgångsrik desarmering genomfördes vid 16-tiden på lördagen, uppgav staden i ett pressmeddelande. Därmed fick de evakuerade återvända.

"En evakuering av ett så stort område med så många invånare är en stor utmaning", säger Flensburgs lättade borgmästare Simone Lange.

Mer än 70 år efter andra världskrigets slut hittas odetonerade bomber regelbundet i Tyskland ‒ bara i marken runt huvudstaden Berlin beräknas omkring 3 000 blindgångare ligga begravna ‒ och evakueringar som den i Flensburg förekommer med jämna mellanrum.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om bombteknikernas arbete.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: