Waffa skickades hem med en lapp i fickan

Publicerad 2014-11-06

Flerårige heroinmissbrukaren Waffa nekades tvångsvård hos socialtjänsten.

Några dagar senare hittades han död på ett källargolv.

I fickan hade han en att göra-lista med socialtjänstens uppmaning: Sök hjälp för avgiftning.

Waffa var 15 år när han kom i kontakt med droger. I början var det hasch, men han övergick snart till tyngre preparat. Hans familj kämpade för att han skulle få behandling, men han återföll hela tiden i missbruk.

Vid 23 års ålder var han heroinist.

– Att ta den dagliga heroindosen tog över allt. Han tappade kontrollen och kunde inte ta hand om sina basala behov. Det var en ständig kamp mot drogerna, säger Waffas mamma Soraya Zarza Lundberg till Aftonbladet.

Fick råd att söka hjälp på egen hand

Hans historia berättades i veckans "Uppdrag granskning" i SVT. Soraya och Waffa hade sökt hjälp hos socialtjänsten sedan 2003, men trots två tvångsbehandlingar följde återfall på återfall.

När han föll in i sitt djupaste heroinmissbruk förra året nekades han ytterligare LVM-behandling. I stället fick Waffa rådet att själv söka hjälp för avgiftning. Han bedömdes för sjuk för att få vård, men inte i tillräckligt dåligt skick för att tvångsbehandlas. Detta trots läkarens bedömning i ett läkarintyg från 28 maj 2013: ”Patienten sätter sitt liv i fara och är i stort behov av behandling, helst LVM”.

Soraya beskriver hur sonen skickades "som en boll mellan socialtjänsten och sjukvården".

– Jag var ibland på akutpsykiatrin i ett helt dygn och gick därifrån utan resultat. Jag satt där med honom för att han inte skulle ge upp och gå därifrån. I slutet visste alla läkare vet vem jag var.

Skrevs ut från boendet

Efter en utredning 2013 placerades Waffa på stödboendet Grenhults i Mårdaklev. Boendet är frivilligt och behöver inget tillstånd för sin verksamhet eftersom de inte bedriver någon vård.

– Vi utreder och ser: Vad behöver den här personen för att kunna bryta sitt missbruk? Och i det här fallet kom vi fram till – rätt eller fel – att han behövde ett stödboende. Att vi inte bedömde att det var lämpligt att gå in i någon form av behandlande insats, säger Elinor Bylund, chef för sektor individ- och familjeomsorg på Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning, till SVT:s "Uppdrag granskning".

Under en permission från boendet återföll Waffa i sitt heroinmissbruk och stängdes in på ett isoleringsrum på Grenhults. Men vid personalens utflykt till Ullared tog han sig in i ett medicinskåp tillsammans med två andra intagna och försåg sig med narkotikaklassad medicin. Waffa behövde inte ens bryta upp skåpet - personalen hade glömt nycklarna på kontoret. Konsekvensen blev inte ytterligare isolering - tvärtom - Waffa skrevs ut från boendet.

Skrev ”to do-lapp”

Mitt i natten kördes han till nattbussen mot Borås. Waffas mamma hade då ingen aning om att Waffa skrivits ut. Åter i Göteborg föll Waffa tillbaka in i missbruket. Drygt två veckor senare, den 15 oktober, dog han, 26 år gammal.

Han hittades på ett källargolv efter att ha tagit en dödlig överdos av heroin. I fickan hade han en lapp, som han fått av socialtjänsten fyra dagar tidigare. De hade erbjudit honom att själv uppsöka vård och skrev:

"To do!

Ringa stödboendet.

Ringa behandlingsgruppen.

Komma på återbesök hos socialtjänsten."

”Han är inte den sista”

Soraya Zarza Lundberg upplever att socialtjänsten och sjukvården gav upp hoppet om hennes son.

I ett öppet brev skriver hon:

"I dag vi har nollvision när det gäller trafikolyckor. Vägarna blir säkrare och det investeras miljarder för att förhindra att någon dör i trafiken. Är en missbrukares liv inte värt att räddas? Varför ska vi inte ha en nollvision när det gäller missbrukare? Vi förlorar mer unga av missbruk än trafikolyckor. När ska politiker och samhälle reagera på alla liv som skördas av droger?"

Hon vill att politikerna får upp ögonen för bristerna i missbruksvården.

– Man tror att om man bor i Sverige så ska man må bra. Men när det gäller missbruk så är det som att ingen bryr sig. Det är skillnad på folk och folk, en missbrukare är värd mindre i samhället. Jag vet att Waffa inte är den första och han är inte heller den sista. Jag hoppas att hans fall blir en tankeställare för alla politiker och att det leder till förändringar. Det får inte öka, öka, öka, som det gör nu. Nu räcker det.

Här kan du läsa Sorayas brev i sin helhet.