Lundsbergs offerkofta är gjord av merinoull

Publicerad 2011-12-04

Plötsligt händer det. Den slutna världen gläntar på dörren och sticker ut sitt rätta ansikte.

I TV4:as ”Kvällsöppet” satt i veckan Ulf G Ryder, skeppsredare och styrelseledamot för internatskolan Lundsberg. Han spände ögonen i kvinnan mittemot, den före detta anställda som larmade till Skolinspektionen om missförhållanden.

– Vad händer Daniela, talar du genom någon annan? sa Ulf, men avbröt så fort hon försökte svara, ifrågasatte hennes uppsåt och förklarade att hela debatten var på ”sandlådenivå”.

En uppvisning i dryghet och översitteri. Men också ett märkligt tv-ögonblick.

Det är ju inte varje dag toppskiktet nedlåter sig till offentlighetens nedsuttna tv-soffor och kommentarsfält.

I veckan lämnade de styrelserum och lyxbåtar och ryckte ut till sin älskade internatskolas försvar.

Efter en krönika om Skolinspektionens rapport fylldes min mejlbox av arga brev från gamla lundsbergare. Hövligt formulerade elakheter, många undertecknade med adliga namn som sällan syns bland hatmejlen i vanliga fall.

”Vilken evidens hänvisar Du till?” skrev en mamma syrligt. En man – som var noga med att lyfta fram sin Harvardexamen – kallade mig för kommunistisk polack och bad mig artigt återvända till mitt hemland.

Andra jämförde rapporteringen om Lundsberg med rasism. ”Du drar alla i överklassen över en kam!” menade ett diplomatbarn. ”Att skriva om överklassen som du gör kan jämföras med att skriva att alla invandrare i Rinkeby är problem” påpekade någon.

Här började läsningen bli intressant.

Det gick nämligen upp för mig att dessa människor inte såg sig själva som samhällets elit, trots sina pengar och privilegier. De beskrev snarare ett utanförskap. De kände på allvar sig utstötta och missförstådda. Som om lundsbergare vore en utsatt etnisk minoritet, ständigt

attackerad och kränkt. Med skillnaden att överklassens offerkofta är av merinoull.

En kvinna, som visade sig vara professor, skrev i ett mejl att ”skolinspektionen ljuger” – varför nu en tillsynsmyndighet skulle fabulera ihop osanningar om just denna skola. Såväl rektor som föräldrar slöt upp bakom åsikten att det är övriga samhället, politikerna, folket och medierna – och inte Lundsberg – som det egentligen är fel på.

Det är sådana reaktioner som bevisar att detta inte är ett vanligt plugg som andra.