Här hotar humanitära katastrofer under 2012

Publicerad 2012-01-12

Att förutsäga kriser kan vara skillnad på liv och död

Att det är krig i Afghanistan och svält och krig i Somalia vet vi.

Men vilka är de nya hotande humanitära krishärdarna under 2012?

Här är områden man bör hålla ögonen på.

Skillnaden i hur bra eller dålig världen är i att bemöta en ny kris handlar ofta om hur väl förberedd man är.

Kommer krisen plötsligt eller har den legat och mullrat länge innan den exploderar?

Att ha identifierat en kris i förväg kan vara skillnaden mellan liv och död för tiotusentals människor.

2012 ärver en rad humanitära katastrofer. Sudan, Somalia, Afghanistan, Haiti. Listan kan göras ännu längre.

Utmaningen är att förutse de som kommer till under året. Få är bättre på det är Internationella Röda Korset, ICRC.

– Det är alltid känsligt att peka ut presumtiva krishärdar, säger Pierre Krähenbühl, operativ chef för ICRC på tillfälligt Sverigebesök.

Inbördeskrig

Vilket inte hindrar honom från att avslöja några områden där han själv är särskilt orolig.

Libyen. Inbördeskriget är över och diktatorn Gaddafi död. Men den senaste tiden har olika miliser drabbat samman i väpnade bråk om inflytande och makt. Det finns fickor av instabilitet. Landet är fullt av vapen och det finns inget som tyder på att makthavarna tänker samla in dem. En farlig cocktail.

Sahelområdet. Omfattar sju av världens tio fattigaste länder. Värst drabbat just nu är Mauritanien, Tchad och Niger men även mer utvecklade Senegal är i farozonen. Svåra översvämningar har följts av extrem torka. Människor lever redan på gränsen och det krävs väldigt lite för att tippa dem över svältgränsen. Närvaron av internationella hjälporganisationer är låg. Vägar och annan infrastruktur obefintlig eller i uselt skick.

Flyktingströmmar

Syrien. Mycket tyder på att konflikten mellan oppositionen och diktatorn Bashar al-Assad är på god väg att förvandlas till ett inbördeskrig. Det brukar innebära flyktingströmmar som måste förses med mat, vatten och tak över huvudet. Både inom landet och i angränsade länder. Redan finns mindre grupper av syriska flyktingar i Jordanien och Turkiet. De kan snabbt växa i omfattning.

Irak. Kriget är över och flera demokratiska val har genomförts. Ändå ökar spänningen igen mellan kurder, shiamuslimer och sunnis. Regeringen har utfärdat en arresteringsorder på landets vicepresident Tareq al-Hashemi som är kurd. Den delvis självstyrande kurdiska regionen vägrar att lämna ut honom trots att anklagelsen gäller  dödskommandon som påstås ha stått under hans befäl. Det sekteristiska våldet mellan de tre folkgrupperna ökar igen med ständiga bombattacker. Ökat våld är lika med ökade flyktingströmmar.

En eller flera i denna fyrklöver kan växa till en fullt utvecklad katastrof under året.