Hämtades av sina vänner

Uppdaterad 2015-11-18 | Publicerad 2015-11-17

Molenbeek. Efter attackerna i Paris ska terroristen 26-årige Salah Abdesalm ringt sina två vänner och bett dem om hjälp.

Vännerna Mohammed Amri och Hamza Attou, som befann sig på bröderna Abdesalms kafé Les Béguines, mottog samtalet och körde direkt mot Paris.

– Kom och hämta mig i Paris. Jag betalar vägtullen och bensinen, sa han enligt Le Soir.

Vännerna är nu gripna av polis.

Under gårdagen rapporterades det att belgiska specialstyrkor slutligen kunnat gripa den 26-årige misstänkta terroristen Salah Abdeslam. Efter en våldsam inbrytning i ett fyravåningshus i Molenbeek ryktades det att de tungt beväpnade poliserna verkligen hittat den eftersökte mannen.

Men det var falskt alarm. 26-åringen är fortfarande på fri fot.

Det råder emellertid inget tvivel att Abdeslam faktiskt hade varit i byggnaden när poliserna slog in fönsterrutorna och kastade in chockgranater, så kallade flashbangs, i trappuppgången.

– När vi fick kontroll över situationen var han borta. Jag känner mig dock säker på att vi kan ringa in honom igen och att vi griper honom under tisdagen. Det finns ingen anledning att tro att han flytt från området, sa en av polisens insatsledare till VG efter razzian.

Bas för cannabisförsäljning

Under den intensiva jakten på terroristen har det under tisdagen kommit fram nya uppgifter och detaljer kring den internationellt efterlyste Salah Abdesalm.

Enligt källor till den franska tidningen Le Soir ska han ha ringt sina två kamrater Mohammed Amri och Hamza Attou strax efter attentaten.

Amri och Attou befann sig på kaféet Les Béguines när samtalet kom. Enligt Le Soirs källa är det oklart om kamraterna då kände till vad som hade hänt i Paris men de körde omgående söderut mot den franska huvudstaden där de hämtade Salah Abdeslam.

Les Béguines ligger i utkanterna av Molenbeek, en bra bit från fyravåningshuset där polisen gjorde sin inbrytning. Enligt personer i området och i frukthandeln tvärs över gatan som Aftonbladet talat med använde bröderna Abdeslam kaféet som bas för sin cannabisförsäljning.

– Jag vet egentligen inte om det stämmer eller bara är ett rykte men folk har pratat om det, säger en man utanför som vill vara anonym.

Hittade vapen

Amri, Attou och Abdeslam återvände till Belgien när de förstnämnda plockat upp sin kamrat efter att de bestämt träff klockan fem på morgonen i Paris. De fastnade i tre olika poliskontroller under lördagsmorgonen men släpptes genom, då man vid den tidpunkten ännu inte hade identifierat Abdeslam som en av de misstänkta terroristerna.

Vad som sedan hände är i nuläget oklart men Amri och Attou kunde gripas i går, misstänkta för terrorbrott. Tidningen La Libre uppger att polisen gjort flera tekniska fynd i Amris och Attous bostäder. Bland annat  ska man ha anträffat ammoniumnitrat, ett gödningsämne som kan användas för att bygga bomber. Hemma hos Attou, som är 21 år gammal och tidigare ostraffad, hittade man också en stor mängd patroner i kaliber 5,56 mm och 7,62 mm.

”Vi visste inget”

Enligt belgisk press nekar de båda till anklagelserna och hävdar att de inte känt till något om sin väns misstänkta inblandning i massmorden.

– Vi visste inget, säger en av dem i förhör och bägge uppger att samtalet från Salah Abdeslam kom runt klockan två, flera timmar efter attentaten.

Enligt La Libres källor ska åklagaren frågat vad de pratade om i bilen tillbaka säger de att han ”verkade lite stressad” men att de ”inte pratade så mycket”.

Under dagen idag höjde Belgien sin terrorberedskap till nivå tre, vilket innebär en förhöjd risk. Allmänheten uppmanas att hålla extra uppsikt och vara försiktiga, särskilt på platser med stora folksamlingar, som exempelvis idrottsevenemang.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås