Polisen: Mordkommando kan ha dödat Olof Palme

Publicerad 2016-02-25

Palmegruppen misstänker att ett mordkommando kan ha spanat på Olof Palme med walkie-talkies.

Nu sätter polisen stor kraft på att utreda och identifiera de många personer som observerats med spaningsutrustning under mordkvällen.

– Om vi får identitet på de här personerna så tror vi att vi ska kunna begränsa hela utredningen till ett visst avsnitt, säger spaningsledaren Dag Andersson.

Palmegruppen höll under torsdagen en presskonferens på polishuset i Stockholm där de presenterade tre spår som på senare tid varit hetast i jakten på Olof Palmes mördare - spår som Aftonbladet uppmärksammat under senaste dagarnas rapportering.

Christer Petterssons ”dubbelgångare”.

Sydafrikaspåret.

Spaningsoperation med walkie-talkies.

Sammansvärjning?

Av sammanställningen framgår att Palmegruppen till stor del riktar in sig på att utreda om en sammansvärjning ligger bakom mordet på statsministern.

Om de många observationerna av personer med walkie-talkies säger spaningsledaren Dag Andersson att man tar dem på "största allvar" och att man gått igenom tekniska undersökningar, beslag och tidigare förhör som har gjorts kring personer med walkie-talkies på mordplatsen.

– Ser man till iakttagelserna vid och kring brottplatsen vad det gäller walkie-talkies så är vi i dag uppe i ett 80-tal sådana iakttagelser och det är alldeles för många enligt min mening för att man inte ska ta det på största allvar, säger Dag Andersson.

Han förklarade att observationerna är gjorda vid nästan samma tidpunkter och att signalementen på de olika personerna är liknande.

Trots det är ett antal av personerna som spanade med walkie-talkies ännu inte identifierade. Och de personerna anser spaningsledningen att kan vara nyckeln till mordet.

– Vi är ganska överens om att om vi får identitet på de här personerna så tror vi att vi ska kunna begränsa hela utredningen till ett visst avsnitt, säger Dag Andersson.

Knarkspaning i området

Efter presskonferensen utvecklade han resonemanget:

– De flesta av de avsnitt som vi jobbar med går ofta ut på att det är ett flertal som har varit inblandade i det här mordet och i och med att det finns så pass många iakttagelser av personerna med walkie-talkies så vill vi, och vi har försökt, få identitet på de här personerna. Skulle det vara så att vi får identitet på dem så tror jag att man skulle kunna bestämma vilket avsnitt som vi ska titta extra nog på.

Inriktningen på hela Palmeutredningen?

– Ja, så menar jag.

Samtidigt klarlade Dag Andersson att polisen under mordkvällen också haft en knarkspaning i området - men att denna är utredd och inte av intresse.

– Vi vet och vi har kontroll på den delen av avsnittet, säger han.

Palmegruppens chef Hans Melander delar Dag Anderssons inställning att de oidentifierade personerna med walkie-talkies är högintressanta.

– Det vore oerhört intressant att veta vilka det här är och när man får fram det så kan man också kanske få fram vilken roll de har spelat. Sen vet vi ju inte om det är svaret på gåtan men det skulle kunna vara det.

Nära lösningen

Han förklarar att teorin är att en mordgrupp skulle ha hållit samband inför och efter mordet med hjälp av walkie-talkies.

– Man spekulerar ju i om det skulle kunna vara en grupp som på något sätt är här för att utföra det här dådet och att de håller samband med hjälp av walkie-talkies. Och det är klart, kommer du fram till vilken grupp det är så är du nära lösningen.

Aftonbladet har tidigare skrivit om att försvarsorganisationen Stay Behind enligt vittnen opererat i området. Varken Hans Melander eller Dag Andersson vill kommentera det närmare eller bekräfta om personer från grupperingen har förhörts.

– Stay Behind har nämnts i sammanhanget. Sedan kan inte jag stå här och värdera hur troligt det är eller inte, säger Hans Melander.