Hit går pengarna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-21

Så jobbar hjälporganisationer på Haiti

Från Aftonbladets kampanj 1 timme för Haiti gick pengarna till Läkare utan gränser.

Det är en av många hjälporganisationer som befinner sig på Haiti och hjälper de drabbade i katastrofen.

Så här använder de pengarna du skänkt.

I torsdags mellan klockan 14 och 15 skänkte många svenskar sin timlön till de behövande i Haiti.

12 000 medlemmar gick med i gruppen för Aftonbladets kampanj på Facebook. Med en snittlön på 160 kronor blir det över 1,9 miljon kronor om alla skänker pengarna.

Pengarna skänks till Läkare utan gränser som är på plats i Haiti.

Radiohjälpen:

Till vad går pengarna?

Radiohjälpen fokuserar sina medel på insatser för att återställa folks liv, främst att förse de drabbade med tak över huvudet samt medicinsk och psykosocial hjälp, men även återuppbyggnad av skolor och liknande. Radiohjälpen verkar genom svenska organisationer som redan fanns på plats på Haiti före jordbävningen. ?

Hur mycket har ni fått in?

Till dags dato runt 7,5 miljoner. Efter tsunamiinsamlingen är detta rekord på en vecka.

Hur mycket av pengarna går direkt till Haiti?

Radiohjälpen skickar alla pengar oavkortat till de organisationer som genomför arbetet. Dessa har sedan möjlighet att ansöka om maximalt 7 procent i administration-/revisionskostnader.

SOS Barnbyar:

Till vad går pengarna?

Hittills två nödhjälpssändningar med bland annat mat, mediciner, tält, konserver, vatten, bränsle och byggmaterial. Hjälpen når barnbyar Santo och Cap Haitien för barn barn som kommit ifrån/förlorat sina föräldrar i jordbävningen. Psykologiskt stöd till traumatiserade barn och återföreningsprogram samt återuppbyggnad av sociala center.

Hur mycket har ni fått in?

Hittills 5 230 000 kronor från privatpersoner och företag. Av beloppet kommer 3 miljoner från Postkodlotteriet. Responsen på jordbävningen är stor men det är inget rekord, efter tsunamin exempelvis fick vi in 24,5 miljoner i donationer.

Hur mycket av pengarna går direkt till Haiti? 

Vi kommer att dra 5 procent i administrationsavgift på de pengar vi får in till nödhjälpsarbetet på Haiti. Resten går direkt till hjälparbetet där transporter och andra omkostnader räknas in.

Plan Sverige:

Till vad går pengarna?

Inköp och distribution av mat, vatten och tält. Arbetet med psykosocial vård och skydd av barn samt på sikt också skolgång för barn. Plan arbetar också med att skydda barnen från olika övergrepp som trafficking och prostitution.

Hur mycket har ni fått in?

Vid lunch i dag fått in 5.6 miljoner svenska kronor. Då inkluderar vi 3 miljoner kronor som kommer från PostKodLotteriets i fredags och som går till vårt arbete i Haiti.

Hur mycket av pengarna går direkt till Haiti?

Haiti-insamlingen kommer resultera i att mer än 85 procent är direkt stöd till Haiti.

Unicef:

Till vad går pengarna?

Tre plan fulla med förnödenheter har redan landat och distributionen är igång. Ytterligare sju plan är på väg. Planen innehåller bland annat vattentankar, vattendunkar, vattenreningstabletter, tvålar, tält, filtar, jordnötskräm som ges till barn som riskerar undernäring. I slutet av denna vecka räknar man med att det ska finnas trygga, fredade platser för alla barn under 15 som skilts från sina föräldrar.

Hur mycket har ni fått in?

På en vecka har vi fått in 7,7 miljoner kronor. Det har gått rekordsnabbt att få in pengarna. Aldrig tidigare har vi fått in pengar så snabbt, vilket beror på att människor ger via web och sms.

Hur mycket av pengarna går direkt till Haiti?

Av de pengar vi samlar in går 89 procent till vår verksamhet för barnen.

Läkarmissionen:

Till vad går pengarna?

Vi samarbetar med Adventistsanfundet (ADRA). Ett av de få sjukhus som fortfarande fungerar på Haiti är nämligen Adventistsamfundets sjukhus i Port-au-Prince. Vår andra partner Woord en Daad är på Haiti för att hjälpa till med det som är mest akut, mat och vatten. Parole et action, en annan partner arbetar redan intensivt med medicinska insatser och omsorg av skadade.

Hur mycket har ni fått in?

Läkarmissionens insamling till katastrofen på Haiti har hittills inbringat cirka 1000000 kr, men vi vet att mycket mer är på väg in.

Hur mycket av pengarna går direkt till Haiti?

Alla insamlade medel, märkta med Haiti, samt SMS-gåvorna går oavkortat till våra olika partners. Läkarmissionens administrativa kostnad är 8 procent.



ActionAid:

Till vad går pengarna?

I det här tidiga skedet går pengarna till det allra nödvändigaste, som mat, vatten, tält, filtar, vattenreningstabletter. Tidigare i veckan har kollegor på Haiti delat ut särskilt proteinrika måltider, vattenreningstabletter och medicinsk utrustning. Den här veckan kommer vi att dela ut 3000 tält, 20 000 filtar, 100 lådor med blöjor och 9000 skumgummimadrasser. ActionAid arbetar långsiktigt och har gjort en treårsplan för hur återuppbyggnadsarbetet ska gå till och vad vi kan göra.

Hur mycket har ni fått in?

Men alla ActionAid-kontor som finns runt om i världen så har organisation samlat in 6 miljoner kronor.

Hur mycket av pengarna går direkt till Haiti?

Pengar som nu skänks till vår katastroffond går direkt till arbetet för att hjälpa de drabbade i Haiti. I katastrofsammanhang brukar max 8 procent användas i administrationskostnader på insamlingskontoren.

Svenska Röda Korset:

Till vad går pengarna?

Hälsokliniker har upprättats i Port-au-Prince. Två svenska delegater på plats ingår i sådana här omkringresande hälsoteam.

Personal på Röda Korsets fältsjukhus förstärker ett intilliggande sjukhus och behandla upp emot 100 patienter om dagen. Över 26 618 personer har reistrerat sig i den Family Links-databas i vilken man kan eftersöka anhöriga efter jordbävningen.

Arbetet med att förse människor med rent vatten och fungerande sanitära förhållanden fortsätter.

Hur mycket har ni fått in?

Vi har nu samlat in 18.7 miljoner

Hur mycket av pengarna går direkt till Haiti?

Insamlingskostnaderna kommer att bli max 10 procent, antagligen lägre. I de administrativa utgifterna ingår kostnader för personal vi skickar till Haiti, men ej andra personalkostnader.

Svenska Kyrkan:

Till vad går pengarna?

I det här akuta läget bistår vi människor med vatten, mat, tak över huvudet (tält, reparationer) Vi förbereder även att skicka ner personal som ska jobba med psykosocial insatser och andra långsiktiga insatser.  

Hur mycket har ni fått in?

Över 1 miljon insamlade. Det börjar komma in pengar från församlingarna runt om i Sverige som tar upp kollekt till de drabbade i Haiti. Vi kommer med stor sannolikhet under nästa vecka få anslag från Sida på två miljoner kronor.

Hur mycket av pengarna går direkt till Haiti?

Vi fördelar våra kostnader enligt en bestämd fördelningsmodell. Konkret innebär detta att 87 kronor av 100 går direkt till verksamheten, och i det här fallet Haiti. 

Hoppets Stjärna:

Till vad går pengarna?

Ett läkarteam om 10 personer finns på plats sjukhuset "Nos Petits Frères et Soeurs", de bistår med akut sjukvård, omvårdnad av skadade etc.

Akuthjälp, mat, rent vatten, krishantering, främst till de byar där vi redan finns etablerade och som drabbats svårt av katastrofen.

Mat, rent vatten, tak över huvudet för barnen på de 3 barnhem vi stöder i Carrefour, strax utanför Port-au-Prince.

Hur mycket har ni fått in?

I morse hade vi från både privatpersoner och företag fått in 2,1 miljoner kronor. Vi har även fått en stor ökning av antal faddrar, både personliga faddrar och katastrofsponsorer som kommer att finnas med och ge regelbundna gåvor till uppbyggnad under lång tid. Det är ett bra resultat på bara en vecka men vi kommer att behöva mycket mer för att klara de behov vi har på Haiti.

Hur mycket av pengarna går direkt till Haiti?

Har normalt en administrativ insats på runt 15 procent. Här handlar det om en katastrofinsats och då kommer den administrativa delen troligtvis bli lägre.

Svenska FN-förbundet:

Till vad går pengarna?

Svenska FN-förbundets insamling går till FN:s världslivsmedelsprogram, World Food Programme, som lindrar hunger efter jordbävningen. WFP har hittills delat ut en miljon matportioner och räknar med att nå ut med motsvarande tio miljoner portioner inom en vecka.

Hur mycket har ni fått in?

Svenska FN-förbundet har hittills samlat in omkring 180 000 kronor.

Hur mycket av pengarna går direkt till Haiti?

Svenska FN-förbundet har 90-konto för insamlingar och följer Svensk Insamlingskontrolls bestämmelser. För Haiti-insamlingen går maximalt 10 procent till administrativa kostnader.

Nu går kampanjen vidare!

Efter framgången med 1 timme för Haiti tar Aftonbladet nu kampanjen ut i världen, och utmanar människor i andra länder att skänka en timlön för Haiti. Gå med i gruppen 1 hour for Haiti och bjud in dina Facebook-vänner från andra länder!

Så här stödjer du Läkare utan gränsers akutfond:

Internet:

www.lakareutangranser.se/

timme

Plusgiro: 90 06 03-2

Bankgiro: 900-6032

Din gåva går först och främst till Haiti, i andra hand till Läkare utan gränsers akutfond.

Akutfonden, som finns till för att stötta krisinsatser över hela världen, hjälper Läkare utan gränser att agera snabbt, att arbeta där behovet av hjälp är som störst, och att stanna kvar så länge hjälpen behövs.

Här kan du också ge ditt bidrag:

Röda Korset

Sms:a AKUT200 till 72900 för att skänka 200 kronor eller sms:a AKUT till 72900 för att skänka 50 kronor (debiteras via telefonräkningen). Du kan även sätta in valfritt belopp på plusgiro 90 08 00-4 eller bankgiro 900-8004. Märk talongen med Haiti. Eller skänk pengar via www.redcross.se

Rädda Barnen

Sms:a HAITI200 till 72950 för att skänka 200 kronor, KATASTROF för att skänka 50 kronor eller 10KATASTROF för att skänka 10 kronor. Du kan också sätta in valfritt belopp på plus/bankgiro 90 20 03-3. Ange Katastrof. Du kan också ge ett bidrag på www.rb.se

Unicef

Sms:a haiti till 72900 för att skänka 50 kronor – eller sätt in valfritt belopp på plusgiro 90 20 01-7 ­eller bankgiro 902-0017. Märk talongen Haiti. Du kan också ge ett bidrag direkt på www.unicef.se

Hoppets Stjärna

Sms:a haiti till 72930 för att skänka 200 kronor. Katastrofkontot, postgiro 90 02 53-6, står öppet för gåvor till hjälp för de drabbade. Eller skänk pengar direkt på www.hoppetsstjarna.se

SOS-Barnbyar

Sms:a SOSHAITI till 72930 för att skänka 50 kronor. Du kan också sätta in valfritt belopp på plusgiro 90 02 29-6 eller bankgiro 900-2031. Ange Haiti. Eller skänk direkt via www.sos-barnbyar.se

Svenska kyrkan

Sms:a Haiti till 72950 för att skänka 50 kronor eller sätt in valfritt belopp på plusgiro 90 01 22-3 eller bankgiro 900-1223. Märk betalningen Haiti. Du kan också skänka pengar direkt via www.svenskakyrkan.se. Märk gåvan Haiti.

Läkarmissionen

Sms:a Haiti50 till 72930. Du skänker 50 kr till Jordbävningsoffren. Du kan också köpa ett hygienpaket till en familj på www.webaidshop.se Skänk valfritt belopp på www.lakarmissionen.se

Radiohjälpen

Radiohjälpens konto 90 19 50-6 står öppet för insamling till Haiti. Märk din inbetalning med Haiti. Du kan också ge en gåva direkt via www.radio­hjalpen.se

Svenska FN-förbundet

Sms:a FN till 72909 så skänker du 50 kronor – ­eller sätt in valfri summa på plusgirokonto 90 00 79-5. Skriv Haiti i meddelanderutan. Du kan också skänka pengar direkt via www.sfn.se

Plan Sverige

Sms:a HAITI till 72910 för att skänka 50 kronor eller sätt in valfritt belopp på plusgiro 90 07 31-1 ­eller bankgiro 900-7311. Märk betalningen Haiti. Eller skänk pengar direkt via www.plansverige.org

Erikshjälpen

Sms:a katastrof till 72930 för att skänka 50 kronor eller sätt in valfritt belopp på plusgiro 90?09?28-3. Du kan också skänka pengar direkt via www.erikshjalpen.se

Action aid

Sms:a Action till 72930 så skänker du 50 kronor. Eller ge din gåva via plusgiro 90 00 83-7 eller bankgiro 900-0837. Märk gåvan Katastroffond. Du kan också skänka pengar direkt via www.actionaid.se

Lions

Lions genom Lions Clubs International Foundation (LCIF) ger katastrofbidrag direkt till Haiti. Sätt in valfritt belopp på plusgiro 90 19 48-0. Märk gåvan Haiti.

Följ ämnen i artikeln