Dubbla flyganfall mot Lviv – borgmästaren: ”Stanna i skyddsrum”

Publicerad 2022-03-26

Lviv har flygbombats två gånger inom tre timmar.

Minst fem personer ska ha skadats.

”Det kan bli fler bombningar. Stanna i skyddsrum”, skriver borgmästare Andriy Sadovyi på Twitter.

Följ ämnen

Flera explosioner hördes i Lviv, västra Ukraina omkring 16.30 på lördagen.

Lvivs borgmästare Andriy Sadovyi skriver på Twitter att staden nu attackerats och att det finns risk för fler bombningar.

”Den ryska armén slog till mot Lviv. Stanna i skyddsrum”, skriver han.

En bränsledepå ska ha träffats i en stadsdel i norra delen av Lviv. CNN:s reporter på plats säger i direktsändning att en massiv brand rasar på platsen.

Knappt tre timmar senare uppger borgmästaren att ytterligare raketanfall drabbat staden.

Flera bomber har fallit över Lviv.

”Som ett resultat av de nya missilangreppen på Lviv tillfogades betydande skador på infrastrukturanläggningar”, skriver Andriy Sadovyi på Twitter.

Enligt guvernören ska flera explosioner hörts på nytt.

”Det har varit ytterligare tre kraftiga explosioner i Lviv. Flyglarmet gäller fortfarannde. Stanna i skyddsrum, håll er lugna”, skriver guvernör Maxym Kozytskyj.

Minst fem skadade

Guvernör Maxym Kozytskyj skriver på Twitter att flyglarmet ljuder i staden och att två missiler ska ha träffade Lviv på eftermiddagen i den första attacken.

”Enligt initiala uppgifter ska fem personer ha skadats”, skriver han.

En boende skriver i sms till Aftonbladet att han körde bil när han såg rökmolnet på håll. När flyglarmet gick körde han hem och gick ner till skyddsrummet.

”Grannhuset har inget skyddsrum så de som bor där kommer hit till oss. Det var några nätter när jag sov i skyddsrummet och det är inte det bekvämaste. Men vi har ändå bättre omständigheter än östra delen av landet, så vi ska inte klaga”, skriver han.

”Det är som en film. Man kan inte riktigt förstå att det här nu är verklighet”, fortsätter han.

”Håll er lugna”

Civila uppmanas att inte dela platsinformation på sociala medier.

”Invånare i Lviv. Håll er lugna och dela inga foton och videor eller var ni befinner er i kommentarer. Kom ihåg att ryska underrättelsetjänsten får 90 procent av sin information på sociala medier”, skriver han.

Staden är tillflyktsort för hundratusentals ukrainare som tvingats lämna sina hemstäder under kriget. Hittills har Lviv inte drabbats av kraftiga anfall i dess centrala delar. Staden ligger omkring åtta mil från den polska gränsen.