Borgmästaren: Bombningarna av Lviv var ”en hälsning till Biden”

Uppdaterad 2022-03-28 | Publicerad 2022-03-27

Samtidigt som Joe Biden besökte Polen bombades staden Lviv – som ligger några mil ifrån den polska gränsen.

– Ryssland vill säga hej till president Biden, säger Lvivs borgmästare Andriy Sadovy.

Följ ämnen
Ukraina

Under lördagskvällen bombades Lviv två gånger. Initialt ska fem personer ha skadats när raketer träffade en bränsledepå och en militärindustri, skriver Reuters.

Den polska gränsen ligger cirka 70 kilometer från centrala Lviv. Strax efter att de första bomberna föll inledde USA:s president Joe Biden sitt tal från Polens huvudstad Warszawa.

Tajmingen är tydlig, menar Lvivs borgmästare Andriy Sadovy.

– Med dagens attacker vill angriparna skicka en hälsning till president Biden, säger Andriy Sadovy enligt BBC.

Rök stiger över Lviv under bombningarna i går.

”Hotet är på allvar”

Då Lviv ligger långt västerut i Ukraina har staden hittills varit relativt förskonad från ryska attacker. Frontlinjerna är långt ifrån Lviv.

Enligt stadens borgmästare Andriy Sadovy genomfördes attacken av långdistansraketer som avfyrats från Sevastopol på Krimhalvön.

Även det ryska försvaret har kommenterat attacken och ger en liknande bild. Ryssarna säger i ett uttalande att de med precisionsstyrda långdistansraketer förstört en bränsledepå, radarsystem och en industrilokal där ukrainska stridsfordon repareras.

Gårdagens bombningar är den största attacken mot Lviv sedan invasionen började och både ryska och ukrainska myndigheter uppger att raketerna orsakade ”betydande skador” på stadens infrastruktur.

Enligt flera ukrainska talespersoner är detta ett tecken på att Ryssland vill skrämma och hota både Ukraina, omvärlden och de utländska diplomater som numera omlokaliserat sina ambassader till Lviv.

– Lviv ligger bara 70 kilometer från den polska gränsen och jag tycker att världen behöver förstå att hotet är väldigt väldigt allvarligt, säger Andriy Sadovy.

Människor gömmer sig i ett skyddsrum under attackerna.

Nya löften från USA

Lviv har blivit ett nav för de ukrainska flyktingarna. Tiotusentals flyktingar bor i Lviv och tiotusentals passerar genom staden varje dag för att resa vidare mot den polska gränsen.

På den polska sidan mötte Joe Biden flyktingar från Ukraina under gårdagen. I samband med det ska Biden ha kallat Vladimir Putin för ”en slaktare”, rapporterade AFP.

Och strax innan mötet med flyktingarna träffade den amerikanska presidenten Ukrainas utrikesminister och försvarsminister.

På mötet som ägde rum under lördagsförmiddagen ska parterna bland annat ha diskuterat fortsatta ansträngningar för att hjälpa Ukraina att försvara sig.

– Vi har fått ytterligare löften från USA om hur vårt försvarssamarbete ska utvecklas, sa Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba efter mötet, enligt Reuters.

Exakt vad de kom överens om har inte framgått men de ukrainska representanterna uppgav efter mötet att de var ”försiktigt optimistiska”.

Några timmar senare bombades Lviv.

Flera bomber har fallit över Lviv.

Korrigerade Bidens tal

Mellan den första och andra flygattacken mot Lviv höll Joe Biden ett tal från Warszawa. Manuset var noga förberett och orden hade vägts på guldvåg får att undvika att trampa på fel tår.

Trots det gick Biden ifrån manuset och sa:

– För guds skull, den här mannen kan inte stanna kvar vid makten, sa Biden om Putin.

Moskva svarade blixtsnabbt på kommentaren från den amerikanska presidenten.

– Det är inte upp till Biden att bestämma, svarade Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Senare under kvällen tvingades Vita huset att rätta till Bidens uttalande.

”Presidentens poäng var att Putin inte kan tillåtas utöva makt över sina grannländer eller regionen. Han diskuterade inte Putins makt i Ryssland eller ett regimskifte”, skrev en talesperson till bland andra The Hill.