Mariupol har blivit helvetet på jorden

Publicerad 2022-03-16

Staden Mariupol har förvandlats till helvetet på jorden.

Döda kroppar dumpas i nygrävda massgravar – och desperationen tilltar.

Nu uppges Ryssland ha tagit läkare och patienter som gisslan på stadens sjukhus.

I regimtrogna ryska medier fortsätter president Vladimir Putins lögnaktiga budskap att pumpas ut, att bara militära mål angrips i Ukraina. I ett hastigt uppskottat dike vid en kyrkogård i den ukrainska staden Mariupol hamnar offren för den ryske presidentens bombkrig.

Lille Kirill, som aldrig fick fylla två.

Illija, 16, vars ben sprängdes sönder under en fotbollsmatch vid skolan.

Den sexåriga flickan i enhörningspyjamas, som ännu saknar ett namn. Och dussintals andra.

– Förbanna dem allihopa, som startade det här, säger dödgrävaren Volodymyr Bykovskyi till nyhetsbyrån AP.

Mariupol är en stad av Göteborgs storlek, strategiskt belägen på den smala Svartahavsremsan mellan Ryssland och det annekterade Krim. Genom att ta staden skulle Putin kunna skapa en landkorridor, förena trupperna och tränga den ukrainska militären norrut.

Den 2 mars inleddes den ryska belägringen. Mönstret kändes alltför väl igen från tidigare krigshärjade städer som Groznyj i Tjetjenien. Eller Aleppo i Syrien.

Tillgången till mat och rent vatten skars av. Elektriciteten bröts. Telefonförbindelserna klipptes och gasen vreds av.

Sedan började bomberna att falla. De regnade tungt och urskillningslöst över bostäder, broar, förskolor och sjukhus.

– Vi var femtio personer i källaren. Bomblarmet tjöt konstant, sa Mariupolbon Oleg Pliner till Aftonbladet i förra veckan.

Mariupols barnsjukhus och förlossningsavdelning har bombats. Här matar en kvinna en bebis i ett improviserat bombskyddsrum.

Sedan han och hans familj hann ut med sista evakueringståget har terrorn fortsatt. Barnsjukhuset och förlossningsavdelningen har bombats. Barn och gravida kvinnor dödades i attackerna, som benämnts som krigsbrott.

Kroppar kvar

Lokala myndigheter uppgav på söndagen att minst 2 500 människor hittills bekräftats döda i staden, rapporterar BBC. Samtidigt tvingas man erkänna att det sannolikt rör sig om en underskattning. Vissa gator är så farliga att de döda ligger kvar. Ingen kan överblicka situationen i dess helhet.

På tisdagen kunde invånarna räkna till 22 bombplan som cirkulerade över staden och som släppte 100 bomber, vissa flera hundra kilo tunga.

Minst två massgravar har grävts, där offren för Putins bomber – barn och vuxna insvepta i filtar eller i plast – kastas på hög.

Stora delar av staden är nu ödelagd. För invånarna är förhållandena katastrofala.

Det råder brist på mat i staden och nödhjälp stoppas av Ryssland.

– Även vårt team måste ta vatten från floden och kan bara äta en gång om dagen, säger Jason Straziuso på Röda korset till al-Jazira.

Mödosam evakuering

Stränga vintertemperaturer råder, med minusgrader på natten. De ännu levande söker desperat efter mat och vatten. Folk smälter snö. Och hamnar i slagsmål om veden.

Under flera dygn var alla vägar ut från staden stängda och försöken till eldupphör havererade. Men i början av denna vecka kunde tusentals bilar rulla ut på de kraterfyllda och minerade gatorna.

”Runt 20 000 människor körde ut ur Mariupol i dag i privata bilar längs humanitära korridorer”, skrev president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare på Telegram på tisdagen.

Samtidigt tycks det märkliga ryska dubbelspelet fortsätta.

Under flera dagar har alla vägar ut från staden varit stängda, men på tisdagen kunde tusentals personer evakueras.

Lastbilarna med nödhjälp som väntar utanför staden förvägras fortfarande att köra in. Och på tisdagen uppgav Donetskregionens guvernör Pavlo Kirilenko att ryssarna intagit ett annat sjukhus, Mariupols regionintensivvårdssjukhus. Runt 500 patienter, sjuksköterskor, läkare och ditkörda civila från grannkvarteren uppges nu hållas i en källare under intensivvårdsavdelningen.

”Mänskliga sköldar”

De förvägras att lämna sjukhuset och fungerar som mänskliga sköldar, enligt guvernören.

”De tog läkare och patienter som gisslan. Det är omöjligt att lämna sjukhuset och beskjutningen är hård”, skriver han på Facebook.

Putin har gjort Mariupol till ett helvete på jorden.

Allt medan matkonvojerna till Mariupol fortsätter att stoppas och bara enstaka nödrop från de 300 000 invånarna som ännu sitter fast tränger ut.

– Det finns inte tillräckligt med mat, vatten, medicin, insulin eller barnmat, säger säger vice borgmästaren Sergei Orlov till BBC. Vi får många samtal. Till exempel en mamma som säger ”Jag har ett barn i min famn som dör av hunger”. Tyvärr kan vi inget göra.

Some 20,000 residents left the besieged Mariupol through a humanitarian corridor, Kyrylo Tymoshenko, deputy head of…
https://t.co/l8HvYXbEYK