Coronasmitta på flera äldreboenden – men tredje dos dröjer

Publicerad 2021-09-10

Flera äldreboenden har återigen drabbats av utbrott av corona – trots att de äldre är vaccinerade.

Minst ett halvår har gått sedan första dosen och för vissa personer börjar skyddet avta.

– Vi följer frågan om en tredje dos väldigt noga, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Fler och fler smittoutbrott rapporteras på äldreboenden och särskilda boenden runt om i landet.

Ett av de drabbade boendena ligger i Borlänge, vilket SVT Dalarna var först med att rapportera om. Åtta boende och en medarbetare har smittats. En person har dött. Samtliga var fullvaccinerade.

Flera äldreboenden har återigen drabbats av utbrott av corona – trots att de äldre är vaccinerade.

– Det troliga är att personen har dött av covid-19, men det är inte bekräftat än. Bland de andra fallen varierar symtomen, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom i Region Dalarna.

Många av de som bor på äldreboenden och särskilda boenden var bland de första som vaccinerades mot covid-19. Minst ett halvår har gått sedan dess.

– Vi vet att folk som är vaccinerade kommer att insjukna, men det är betydligt färre nu jämfört med innan vi hade vaccinet. Det är också betydligt färre som kommer bli allvarligt sjuka. Vi vet att Folkhälsomyndigheten tittar på när det är dags för en tredje dos. Frågan är inte om, utan när det blir aktuellt, säger Anders Lindblom.

Anders Lindblom, smittskyddsläkare i region Dalarna.

Vaccinskyddet avtar efter några månader

Smittoutbrottet i Borlänge är det senaste i raden.

I Överkalix har mellan 15 och 20 personer smittats med covid-19 på ett boende, rapporterade SVT Norrbotten på torsdagen. Hur smittan har kommit in på äldreboendet är oklart. Både personal och äldre på boendet har blivit smittade, men ingen har ännu behövt sjukvård.

Även i Norrköping har en klustersmitta rapporterats på ett äldreboende på torsdagen. Nio boende som är fullvaccinerade, och även personal har smittats av coronaviruset, rapporterar P4 Östergötland.

Niklas Arnberg, professor i mikrobiologi vid Umeå universitet, säger att man sett att vaccinskyddet kan börja avta efter några månader.

– Många av dem som fick vaccinet tidigt i år har fortfarande ett bra skydd, men för en del har skyddet börjat avta. De personerna kan behöva en tredje dos framöver, säger Niklas Arnberg.

Boosterdos i rika länder – eller en första i fattiga länder?

Forskarna har ännu inte kommit fram till när den tredje dosen bör ges.

– En del forskning tyder på att en del personer kommer att behöva en tredje vaccindos uppskattningsvis inom ett eller två år efter den andra dosen, säger Niklas Arnberg.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

– Behovet av en tredje dos ser man exempelvis i Israel nu, som var tidigt ute med att vaccinera en stor del av sin befolkning.

Samtidigt har många fattigare länder ännu inte tillgång till vaccin till hela sin befolkning.

– Det är en av frågorna som man jobbar med nu. Är det rätt att vi ger en tredje dos, när många i fattigare länder inte ens fått sin första dos än? säger Arnberg.

Tegnell: Följer frågan om en tredje dos

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger att fall där fullvaccinerade smittas inte är någon nyhet.

– Det beror på att vaccinet inte har ett hundraprocentigt skydd, vilket innebär att någon procent kan smittas trots att de är vaccinerade, säger han.

I de allra flesta fallen handlar det om personer som bekräftats ha viruset, men som inte haft symtom eller blivit allvarligt sjuka.

– När det kommer till nästan alla utbrott på äldreboenden har de som smittats i stort sett nästan alltid varit lindrigt sjuka. Så de har haft nytta av sin vaccination, säger han.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.

Varannan vecka tittar Folkhälsomyndigheten på hur många personer som blivit sjuka, och hur många av dem som varit vaccinerade.

– Då ser vi vilka grupper som hamnar i den kategorin, vi följer det löpande och följer den publicerade data som finns på området.

När är det dags för en tredje dos?

– Vi följer den här frågan väldigt noga. När vi får signaler om att den här gruppen verkligen inte har ett bra skydd längre, då är det förstås dags att börja ge en tredje dos, säger Tegnell.

Men några sådana signaler har Folkhälsomyndigheten ännu inte fått.

– Det kommer säkert, men exakt när är svårt att veta.