Havsvindar värmer landet – men inte i norr

Uppdaterad 2022-02-13 | Publicerad 2022-02-12

Vädret är kluvet av två luftmassor som ger skilda temperaturer i landet under kommande dagar.

Stora delar av Sverige får mulet och milt väder – men i norr biter kylan.

Landet är delat i två luftmassor, säger meteorolog Lars Knutsson.

Lågtryck med milda vindar fortsätter att svepa in från väster. Vädret på söndag och under inledningen av nästa vecka blir därför fortsatt milt med dagstemperaturer över nollan i stora delar av landet, enligt SMHI.

– Det är mild Atlantluft som kommer in. Vi har inte haft mer än tillfälliga nordvindar som dragit ned kall luft från Arktis, utan det har varit dominerande väst- och sydvästvindar och då blir det milt över Skandinavien, säger meteorolog Lars Knutsson.

Plusgrader och sol

Malmö får mulet och mellan fyra och åtta plusgrader mellan söndag och tisdag.

Göteborg får liknande temperaturer men kan räkna med regn samtliga dagar, med som mest 27 millimeter på måndag.

Stockholm får dagstemperaturer på omkring 3-4 plusgrader, med ömsom molnigt och regn.

Längre norrut får Gävle dagstemperaturer på 4-5 plusgrader med regn och snöblandat regn. Östersund får plusgrader eller kring nollan och mulet under söndag-måndag, men snö och minusgrader på tisdag.

I Umeå når termometern en plusgrad som mest på söndag, men håller sig under noll under måndag och tisdag, med omväxlande snö och mulet.

Göteborg kan räkna med regn de närmaste dagarna. Arkivbild.

”Delat i två”

De milda vindarna når inte högst upp i landet. De trycks bort av en konkurrerande luftmassa som befinner sig över de nordligaste delarna av Sverige.

– Det är stor skillnad mellan söder och norr. Landet är delat i två luftmassor, med en luftmassa i norr som är betydligt kallare och torrare och sedan är det fuktigare och mildare luft i söder, säger Knutsson.

Luleå får endast minusgrader under söndag-tisdag, med snö på söndag, goda solchanser på måndag, och mulet på tisdag.

Kiruna får som mest 13 minusgrader med snö på söndag, 7 minus med sol på måndag och halvklart med 15 minusgrader på tisdag, enligt prognosen.

Följ ämnen i artikeln