Ny kampanj mot LVU – regeringen inför hårdare straff för hot

Publicerad 2023-02-03

I över ett år har en desinformationskampanj mot socialtjänsten pågått.

Nu kallar regeringen till pressträff.

– Sverige och socialtjänsten kidnappar inte barn, säger statsminister Ulf Kristersson.

Med filmer på gråtande barn och hashtaggar som ”#slutakidnappavårabarn” har svenska myndigheter på nätet anklagats för att röva bort barn och för att missbruka befogenheter i lagen om vård av unga, LVU.

Flera inlägg har handlat om att svensk socialtjänst, med hjälp av lagen om vård av unga (LVU), ”kidnappar” barn till muslimer och försöker sekularisera dem.

Kampanjen tog fart ordentligt i början av förra året och sedan dess har tiotusentals inlägg med angrepp mot Sverige och svensk socialtjänst delats.

I början av 2022 gick Myndigheten för psykologiskt försvar ut och varnade för nätkampanjen. Bland annat handlade varningarna om att den kunde dra ut på tiden och leda till våldsyttringar.

Kallar till pressträff

Under fredagsmorgonen kallade regeringen till en pressträff om åtgärder mot den så kallade LVU-kampanjen.

Statsminister Ulf Kristersson, justitieminister Gunnar Strömmer, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och SKR:s ordförande Peter Danielsson deltog på pressträffen.

– Det vi nu har sett är en omfattande desinformationskampanj mot svensk socialtjänst. Det är systematiserat. Det började 2021 och handlar ofta om familjer som sprider och får hjälp att sprida filmer och bilder som hävdar att socialtjänsten i Sverige kidnappar barn med muslimskt ursprung i Sverige, säger Ulf Kristersson.

– Det här når många andra länder och sprider en bild av att Sverige systematiskt diskriminerar familjer. Den här kampanjen har nu tagit fart igen, fortsätter han.

Statsminister Ulf Kristersson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M), socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och SKR:s ordförande Peter Danielsson.

Inför skärpta straff

Vidare säger han att det kräver ett politiskt svar. Bland annat vill regeringen att man ska skärpa straffet för våld eller hot mot tjänsteman, för att skydda personer som jobbar på socialtjänsten.

– Sverige och socialtjänsten kidnappar inte barn, varken muslimska eller andra barn. Tvärtom är jag rädd att det finns barn som får mindre stöd och hjälp än de behöver, säger Kristersson vidare.

Regeringen ger också ett förstärkt uppdrag till Socialstyrelsen om att motverka ryktesspridning och desinformation om socialtjänsten.

Regeringen vill också öka skyddet för offentligt anställdas personuppgifter, samt oftare använda ordningsvakter på bland annat socialkontor.

Enligt SKR:s ordförande Peter Danielsson har situationen fått en allvarlig utveckling under det senaste året.

– Hot, våld och otillåten påverkan är tyvärr betydligt vanligare i kommuner och regioner än på den övriga arbetsmarknaden, säger han, och fortsätter:

– Tre av tio medarbetare i kommun och region uppger att de nyligen har blivit utsatta för hot eller våld i sitt arbete, och särskilt utsatta har socialtjänstens medarbetare varit.