Våldsam NMR-kampanj i Örkelljunga – 16-årig flicka misshandlades

Beskedet under valkvällen: ”En röst”

Publicerad 2022-09-16

En kraschad socialdemokratisk grillkväll, pedofilanklagelser mot Centerpartiet och en sverigedemokrat som jagades till bilen.

För att säkra valrörelsen fattade kommunalrådet blixtbeslut om att sätta in ordningsvakter i Örkelljunga.

Nu sitter NMR:s två kandidater häktade misstänkta för misshandel mot en 16-årig flicka.

”Örkelljunga har gått från att vara en säker och blomstrande landsbygdsort till att bli en mångkulturell droginfesterad skithåla”.

Så motiverar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen sin kandidatur till fullmäktige i den nordvästskånska kommunen. På sin hemsida skriver de även att ”Nordiska motståndsrörelsen kommer att försvara folket och dess rätt till detta land till varje pris”.

Under onsdagen häktades NMR:s två kandidater till kommunfullmäktige, misstänkta för misshandel vid midnatt före valdagen. En 16-årig flicka och en man i 20-årsåldern angreps nära en Ica-butik i centrala Örkelljunga. En av NMR-kandidaterna misstänks även för att en stund senare kört på den unge mannen med bil.

NMR-männen förnekar brott och hävdar att flickan och mannen, som båda fick uppsöka sjukhusvård, saboterat deras valaffischer. Inget annat i utredningen har hittills pekat på att så varit fallet, enligt åklagare.

Tingsrätten beslöt att häkta männen av skälen att de annars riskerar att fortsätta brottslig verksamhet, samt kan prata ihop sig.

– Min bedömning i dagsläget är att de bör vara häktade fram till huvudförhandling, säger åklagare Cecilia Andersson.

Tumultartad grillfest

NMR:s valrörelse i Örkelljunga har präglats av konfrontationer med valarbetare från andra partier, samt hätska ordväxlingar när NMR delat ut flygblad i entrén till Ica och Coop, berättar uppgiftslämnare för Aftonbladet. Däremot finns inga uppgifter om att att någon valarbetare kommit till fysisk skada.

En vecka före den nattliga misshandeln anordnade Socialdemokraterna en grillkväll som fick påhälsning av NMR-medlemmar.

– Det blev lite tumultartat. En kvinna, som hade en knallröd jacka på sig men som inte är medlem hos oss, råkade duktigt i luven på dem. Det var så att det hade kunnat smällt, men jag uppfattade aldrig att det gjorde det. Annars var det bara okvädesord, svordomar, de kallade oss för landsförrädare och så. Det vanliga tugget, säger Arne Silvergren, gruppledare och ordförande för Socialdemokraterna i Örkelljunga.

Trots en intensiv kampanj var NMR långt ifrån att komma in i Örkelljunga kommunfullmäktige.

Pedofilrop mot Centerpartiet

Företrädare för Centerpartiet har vid flera tillfällen fått verbala påhopp när de delat ut flygblad. Efter historien med en närstående till Fredrik Federley, som ledde till C-toppens avgång, har NMR framställt Centerpartiet som ett pedofil-parti.

– De har ju skrikit det verbalt, tycker att såna som vi inte borde få gå lösa på gatan, och allt vad man nu kan komma på i otrevlighetsord, säger Martin Gustafsson, gruppledare och ordförande för Centerpartiet i Örkelljunga.

När centerpartisterna blivit ansatta har de lämnat platsen. Något som känts fel men varit det enda rätta, enligt ordföranden.

– Man låter ju i stunden de mörka krafterna vinna, och det känns väl inte så positivt. Men samtidigt har vi en säkerhetsaspekt att tänka på.

Sverigedemokrat förföljdes till bilen

Även Sverigedemokraternas gruppledare berättar att deras valarbetare råkat ut för att NMR ”skrikit otrevligheter”, bland annat.

– Det var en sverigedemokrat som blev förföljd till sin bil. Sen var det några andra som stod vid vårt tält någon vecka tidigare, som NMR hade varit på. De hade uppträtt nedsättande och skrikit saker, säger Niclas Bengtsson, oppositionsråd och gruppledare för SD i Örkelljunga.

Incidenterna fick kommunalrådet Christian Larsson att för första gången fatta ett ordförandebeslut om att sätta in ordningsvakter i centrala Örkelljunga.

– Det var för att vi skulle få någon form av dräglig tillvaro när NMR härjar som värst, utifrån att jag i min roll inte var nöjd med polisens insatser. Det är inte okej när man ringer 112 och får besked att man inte kan skicka en bil från polisens sida, säger Christian Larsson (M).

Christian Larsson, moderat kommunalråd, fattade ett blixtbeslut om att sätta in ordningsvakter.

När vakterna satts in och polisen hade extra kommendering på plats under valhelgen tycker kommunalrådet att situationen lugnade ned sig. Men den misshandel som flickan och den unge mannen råkade ut för kallar han ”förfärlig”.

– Jag känner väl ärligt att ger man sig på en 16-årig tjej och misshandlar henne har man en ganska låg nivå för hur man ser på andra människor, säger Christian Larsson.

Flera Örkelljungabor som Aftonbladet talat med har inte velat framträda, av rädsla för NMR.

– Jag kan förstå hela den biten. Vi hade moderata partikamrater som inte kampanjade på grund av den här rädslan. Och det fanns i min värld ingenting att säga om, alla ska göra som de vill. Men tycker också att det är otroligt trist att man ska skrämmas bort från att ha en åsikt, eller från en plats, säger Christian Larsson.

Polischefen: Lugn valvecka

All oro till trots tycker chefen för lokalpolisområde Ängelholm, där Örkelljunga ingår, att valveckan på det hela taget varit lugn.

– Det är en liten by med många partier som ska samlas på liten yta. Och det är lugn och ro i vanliga fall. Sedan har det varit lite stök i anslutning till valet, absolut. Men vi har fått en rimlig resurs, och vi hade extra bevakning i Örkelljunga under valhelgen. Sedan har jag stor respekt för att vissa enskilda medborgare och politiker tycker annorlunda, och har upplevt att det varit ett stort problem. Men generellt har det varit en lugn valvecka i polisområdet, säger Christian Nordin, lokalpolisområdeschef Ängelholm.

Utöver det nämnda fallet finns ytterligare en NMR-relaterad misstänkt misshandel i Örkelljunga. Det har gjorts både anmälan och motanmälan. Fallet utreds av demokrati- och hatbrottsgruppen på Malmöpolisen, som utreder alla anmälningar som kopplas till valet.

NMR:s två kandidater i Örkelljunga sitter häktade misstänkta för misshandel av en 16-årig flicka.

Resultatet: En röst

Valresultatet är ännu preliminärt. Men partier som sorteras in under ”övrigt” har i skrivande stund 52 röster, vilket inte är tillräckligt för att Nordiska motståndsrörelsen ska ha chans att ta plats i kommunfullmäktige i Örkelljunga.

S-ordföranden Arne Silvergren var valförrättare i evenemangsarenan Forum.

– Jag var oerhört tacksam att vi hade både polis– och vaktnärvaro när vi skulle räkna rösterna. Vi hade NMR på plats i vallokalen, men när de insåg att de inte hade haft någon framgång överhuvudtaget försvann de ganska kvickt. Det hade kunnat bli en ohållbar situation annars, och ett hot mot demokratin.

Hur fick de veta att de inte haft någon framgång?

– Det var en av deras medlemmar som under städade former frågade hur det hade gått. Då svarade vi precis som det gått: Att i distriktet med 2 000 röstande, hade de tagit en röst. Och det krävs ju ungefär 150 röster för att ta en mandat i Örkelljunga kommun.

Personligen är han lättad att inte få någon NMR-medlem till kollega i kommunfullmäktige.

– Det känns fantastiskt bra att medborgarna i Örkelljunga inte har gått på deras budskap, utan valt att negligera dem fullständigt, säger Arne Silvergren.