Magdalena Andersson kräver vapenamnesti: ”Kan inte bara titta på”

Publicerad 2023-06-12

Efter helgens masskjutning i Farsta kräver oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) nu att regeringen inför en vapenamnesti.

– När vi riskerar att gå mot den mest brutala sommaren på länge, så behöver vi få bort vapnen från gatan, säger Magdalena Andersson.

Skjutningarna i Stockholmsförorten Farsta i helgen skapar reaktioner i politiken. På måndagen gick Sverigedemokraterna ut och skärpte kravet på att rikspolischef Anders Thornberg bör avgå. Partiet vill nu förhandla frågan om polischefens framtid med regeringen.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anser inte att det är rätt väg framåt.

– Jag tror i ärlighetens namn att det här inte handlar om en enskild person. Tror man det så har man inte förstått djupet i den här problematiken, säger hon.

Masskjutning med militärt automatvapen

Masskjutningen i Farsta slutade med att fyra personer i åldrarna 15 till 65 träffades, varav två har avlidit. Ett av offren, 15-årige Elias, ska ha varit på väg till ett tivoli ett par tunnelbanestationer bort.

Dådet ska ha enligt polisen ha utförts med ett militärt automatvapen.

– Man blir självklart väldigt, väldigt berörd. Jag tänker på familjerna till de som har blivit skadade. Men även alla andra i Farsta och i andra bostadsområden i Sverige som känner oro nu. Barn som precis har påbörjat sommarlovet och funderar på om det här kan hända dem, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson efter sitt nationaldagstal i Falun.

Socialdemokraterna välkomnar att regeringen fortsätter att införa fler möjligheter för polisen att agera mot gängbrottsligheten.

I närtid handlar det om utökade möjligheter till avlyssning och husrannsakan. Dessutom fortsätter arbetet med att försöka utöka antalet poliser.

S vill dessutom att regeringen ökar satsningarna på att försöka förhindra nyrekryteringarna till gängen.

Förslaget från partiet är att varje krona som satsas på brottsbekämpningen ska matchas av satsningar på förebyggande åtgärder. Under 2023 avsatte regeringen 900 miljoner kronor till att utöka Polismyndigheten – den summan ska alltså matchas med förebyggande åtgärder, anser S.

Vapen som tullen tagit i beslag när de försökt smugglas in i Sverige.

”Akut åtgärd”

Men nu kräver S ytterligare åtgärder. Fokus ligger på att försöka ta vapnen ur gängens händer och S uppmanar nu regeringen att införa en vapenamnesti.

– I det här läget, när vi riskerar att gå mot den mest brutala sommaren på länge, så behöver vi få bort vapnen från gatan. Regeringen bör ta tillvara alla möjligheter som finns för det. Något som regeringen skulle kunna göra, som inte kräver lagstiftning, är att utlysa en tillfällig vapenamnesti, säger Magdalena Andersson.

– Det har prövats tidigare och nått bra resultat. Det är en akut åtgärd för att få bort så många illegala vapen som möjligt.

Vapen som lämnades in under den tre månader långa vapenamnestin i Malmö 2018.

Har gjorts tidigare

Senast Sverige genomförde en vapenamnesti var 2018. Då lämnades omkring 12 000 vapen och nästan 30 000 kilo ammunition in. Den här vändan vill Magdalena Andersson att boenden i områden involveras för att försöka få bort vapen från förråd och andra platser där vapen kan lagras av gängkriminella.

– Vi riskerar att gå mot den mest brutala sommaren på länge. Vi kan inte bara titta på, säger Magdalena Andersson.

Att införa en amnesti innebär ju frivillighet i att ge bort vapen. Varför skulle gängen vilja ge bort sina vapen?

– Kommer någon på en vapengömma eller om man som förälder upptäcker att ens barn förvarar vapen, eller att man vill lämna gängen, så finns det situationer där någon kan vilja lämna ifrån sig vapen om det finns en amnesti. Vi hade en amnesti för fem år sedan, så det finns uppenbarligen en vilja att lämna ifrån sig vapen.