Trots straffskärpning – ingen döms till fängelse: ”Vanligast med pappor i stan”

Publicerad 2023-09-06

För ett år sedan skärptes straffskalan för sexköp, men trots det döms ingen till fängelse.

Saga, 24, som har egna erfarenheter av prostitution, vill att man skruvar på lagstiftningen ännu mer.

– Det är nog lättare i dag, med digitaliseringen, att köpa tillgången till en annan kropp. Det är bara ett klick bort, säger hon.

Aftonbladets ”200 sekunder” har tidigare rapporterat om en mäklare som är misstänkt för att ha köpt sex i en lägenhet som han skulle sälja.

Saga, 24, som är samordnare på föreningen Intedinhora och sakkunnig på Child X är inte förvånad. Tvärtom – hennes egna erfarenheter av sexköpare är att de kommer i alla former.

– Jag har haft torskar som var bilmekaniker, en var högt uppsatt chef, en taxichaufför och en mäklare. Det finns ingen specifik typ, det kan vara vem som helst. Från alla samhällsklasser och alla yrken.

”Du har lagen på din sida, även om det inte alltid känns som det”, är Saga budskap till prostituerade kvinnor.

”Nedbruten under lång tid”

Saga var bara 15 år gammal när hon själv utsattes för sexköp. Tidigare erfarenheter av övergrepp och grooming gjorde att hon fastnade i ett mörker, vilket gjorde att det blev svårt för henne att ta sig ut.

– Det är lätt att det blir så, på grund av att man blivit nedbruten under lång tid. Man har varit utsatt för så många typer av våld och våldtäkter så att man inte riktigt förstår att man kan lämna.

Det är inte ovanligt att man hamnar i händerna hos en hallick, vilket kan resultera i livsfara. Men Saga fick hjälp av att ta sig ur våldsutsattheten, bland annat av den ideella föreningen Ellencentret och Mikamottagningen i Stockholm.

– Jag hade sån tur att jag fick adekvat och professionell hjälp, i tid. 

Bara ett klick bort

Sedan 2019 har antalet personer som är misstänkta för antingen köp av sexuell tjänst eller för att ha utnyttjat barn under 18 år genom köp av sexuell handling nästan dubblerats.

Saga tror att det kan bero på digitaliseringen – att sexköp bara är ett klick bort.

– Jag tänker att man har en bild av en torsk som bor ensam i ett hus ute på landet, som är konstig och ensamvarg. Men det är inte det som är fallet, det är snarare medelklass, bor mitt i stan med två barn. Det är mycket vanligare.

I dag jobbar Saga med att belysa och förändra synen på sexköp.

För ett år sedan skärptes sexköpslagen. Trots det har inte någon dömts till fängelse ännu. Saga hade personligen gärna sett att sexköpslagen i stället skulle vara ett våldtäktsbrott.

– Samtycke kan inte köpas för pengar, och då blir det automatiskt ett övergrepp, enligt mig.

”Skickar en signal”

Det har gått ett år sedan man skärpte straffet för sexköp. Eva Johansson, vice chefsåklagare, vet ännu inget fall där man dömt någon till fängelse.

– Problemet är att det är svårt att ta sexköpare två gånger. Man måste nästan snubbla på dem, säger hon.

Är det ens lönt att skärpa straffskalan då – om ingen döms?

– Det skickar ut en väldigt tydlig signal till samhället, att man ser allvaligt på att de faktum att någon anser sig ha rätten att ta en kropp i besittning och göra saker med den, bara för man betalt pengar. Samhället ser allvarligt på att man köper sex.

Men hon vill ändå framhäva att den som tar sig friheten att köpa sex kan göra sig skyldig till ett allvarligare brott.

– Kan man få fram bevisning på att en person inte säljer sex frivilligt gör sig då köparen skyldig till våldtäkt. Det är tre års fängelse.

”Vill vara med och förändra”

I dag jobbar Saga med att belysa och förändra synen på sexköp. Hon har varit med att starta ett internationellt nätverk med andra kvinnor som utsatts i kommersiell sexuell exploatering, Beyond survivors, som bland annat arbetar med påverkans­arbete på internationell nivå. Beyond Survivors är initierat av Child X som jobbar mot människohandel av barn. 

– Jag vet hur fruktansvärt det är att befinna sig i den här våldsutsattheten, och jag vill vara med och förändra det till det bättre. 

Hon vill säga till alla de kvinnor som är utsatta i prostitution att ingenting är deras ”fel” och att skulden och skammen inte ligger på dem. 

– Du har lagen på din sida, även om det inte alltid känns som det. Ingen skam eller skuld ligger på dig, oavsett om du ”väljer” att gå dit. I alla fall jag vet att det inte är så, säger hon och fortsätter:

– Det finns hopp om ett bättre liv.